Tissue engineering of skeletal muscle. For patients with facial paralysis
Promotie: mw. M. Koning, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Tissue engineering of skeletal muscle. For patients with facial paralysis
Promotor(s): prof.dr. P.M.N. Werker, prof.dr. M.J.A. van Luyn
Faculteit: Medische Wetenschappen
Onderzoek naar skeletspier weefselkweek voor behandeling aangezichtsverlamming
Langdurige verlamming van het aangezicht is behalve een fysieke, ook een sociaal invaliderende aandoening. In een wereld waarin miljoenen worden besteed aan het uiterlijk, kan een scheef gezicht tot ernstige psychische stress en zelfs depressiviteit leiden. Merel Koning bestudeerde weefselkweektechnieken, ook wel bekend als tissue engineering, als potentiële nieuwe behandelstrategie.
Doel van dit proefschrift was om tissue engineering van de menselijke skeletspier te verbeteren door onderzoek naar enkele fundamentele vragen. Een van deze vragen betreft de mogelijkheden voor het gebruik van menselijke satellietcellen als bron voor tissue engineering van menselijke skeletspieren. Koning toont aan dat gekloonde menselijke satellietcellen tijdens differentiatie in vitro hetzij onvolwassen spiervezels, hetzij nieuwe quiescent satellietcellen vormen. Door op het niveau van de microRNA’s te manipuleren, bleek het mogelijk om de spiervezelformatie te verbeteren. Koning stelt dat therapeutische toepassingen van gekloonde satellietcellen vooral bij oudere patiënten belangrijk zijn omdat de regeneratieve capaciteiten tijdens het leven achteruit gaan.
Een andere fundamentele kwestie is dat satellietcellen op het moment van implantatie in een zuurstofarm milieu terecht komen. Koning heeft laten zien dat gekloonde menselijke satellietcellen zeer goed bestand zijn tegen een zuurstofarm milieu, en in vivo volledig differentiëren tot spiervezels en quiescent satellietcellen. In de spiervezels bleken bovendien nieuwe bloedvaten goed te worden aangelegd. Al met al bieden de nieuwe inzichten een stevige basis voor tissue engineering van de menselijke skeletspier uit satellietcellen voor patiënten met aangezichtsverlamming.
Merel Koning (Den Helder, 1982) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij voerde haar promotieonderzoek uit bij de afdelingen Plastische Chirurgie en Pathologie & Medische Biologie, en bij onderzoeksschool W.J. Kolff Instituut van het UMCG. Het onderzoek werd deels gefinancierd door de J.K. de Cock Stichting.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:02 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
KNAW benoemt drie hoogleraren RUG/UMCG tot nieuw lid
Hoogleraren Jingyuan Fu, Lisa Herzog en Helga de Valk van de RUG zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.
-
06 mei 2025
Wetenschap Werkt | Bewegend leren maakt kinderen vaardiger
Door basisschoolkinderen bewegend taal en rekenen te leren verbetert hun aandacht en taakgerichtheid. Door drie keer per week een half uur de lesstof springend en joggend tot zich te nemen gaan de resultaten op toetsen erop vooruit. Dit was de...
-
14 april 2025
12 Marie Sklodowska Curie Doctoral Networks voor de Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen heeft zeer goede resultaten behaald in de laatste ronde van Marie Sklodowska Curie Doctoraatsnetwerken.