Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

City and sanctuary in Hellenistic Asia Minor. Constructing civic identity in the sacred landscapes of Mylasa and Stratonikeia in Karia

04 juni 2012

Promotie: mw. C.G. Williamson, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: City and sanctuary in Hellenistic Asia Minor. Constructing civic identity in the sacred landscapes of Mylasa and Stratonikeia in Karia

Promotor(s): prof.dr. O.M. van Nijf, prof.dr. F. Pirson, prof.dr. P.A.J. Attema

Faculteit: Letteren

Heiligdommen speelden belangrijke rol in vorming steden hellenistisch Klein-Azië

In de derde tot eerste eeuw v.Chr. onderging Klein Azië een sterke golf van verstedelijking. Christina Williamson richt zich in haar onderzoek op de rol van heiligdommen in dit proces, in het bijzonder van religieuze centra buiten het stadsareaal. Dit fenomeen wordt onderzocht aan de hand van een viertal case studies in Karië, in zuidwest Klein Azië. Hieronder vallen de heiligdommen van Zeus Labraundos en de inheemse god Sinuri en hun relatie met de stad Mylasa, die een reorganisatie onderging in de tweede helft van de derde eeuw v.Chr.; en de heiligdommen van Hekate te Lagina en Zeus te Panamara met de nieuw gestichte stad Stratonikeia in ongeveer dezelfde periode.

Williamson’s onderzoek heeft een sterk interdisciplinair karakter; er is een methodologisch kader ontwikkeld dat afgeleid is van zowel historische en archeologische theorieën als van cognitieve psychologie, socio-geografische studies en netwerkmodellen. Ze toont aan dat deze op het oog afgelegen heiligdommen een belangrijke rol speelden in een aantal van de transformatieve processen in stadsformatie, en meer in het bijzonder dat festivals en processies centraal waren voor sociale cohesie, territoriale integriteit, en stedelijke identiteit onder hybride en verspreide gemeenschappen.

Zie ook http://citysanctuary.nl

Christina Williamson (Verenigde Staten, 1961) studeerde mediterrane archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de Faculteit der Letteren. Williamson werkt tijdelijk als docent Oude Geschiedenis aan de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...