Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The social life of ABC transporters

06 juni 2012

Promotie: dhr. P. Meszaros, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The social life of ABC transporters

Promotor(s): prof.dr. D. Hoekstra

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nader inzicht in resistentie tegen chemotherapie

Tumorcellen kunnen resistent zijn tegen meerdere vormen van chemotherapie. Deze zogenoemde ‘multi-drug resistentie’ kan onder andere worden veroorzaakt door ABC transporters. Dit zijn eiwitten die in alle bekende organismen voorkomen, van bacteriën tot de mens. Ze zijn verankerd in het membraan van de cel en helpen de cel te beschermen, door lichaamsvreemde moleculen naar buiten te pompen.

UMCG-promovendus Péter Mészáros bestudeerde hoe de moleculaire omgeving van de ABC transporter de ‘pompfunctie’ van het eiwit beïnvloedt. Bijzondere aandacht ging hierbij uit naar zogenoemde lipid rafts, microdomeinen van het celmembraan. De promovendus vond meerdere aanwijzingen dat ABC transporters die zich buiten de lipid rafts bevinden niet of minder actief zijn dan die in de lipid rafts.

Het onderzoek vergroot het inzicht in de moleculaire parameters die kunnen worden gerekend tot het sociale leven van de ABC transporter en hoe deze factoren de activiteit van ABC eiwitten op verschillende wijze beïnvloeden, mede afhankelijk van de celcontext. De verkregen inzichten kunnen helpen om de effectiviteit van chemotherapeutica te testen.

Péter Mészáros (Hongarije, 1983) studeerde biofysica te Szeged, Hongarije. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...

 • 09 augustus 2018

  Ben Feringa vanavond in boekenprogramma op NPO 1

  Ben Feringa vanavond in boekenprogramma op NPO 1

 • 27 juli 2018

  Duizenden studenten starten hun studietijd met 'Meatless Monday'

  Op 13 augustus gaat de 50e KEI-week van start en al op de eerste dag worden deelnemende studenten gestimuleerd om geen vlees te eten: de Meatless Monday. Alle KEI-groepjes kunnen in de filialen van Albert Heijn in Groningen speciaal samengestelde vegetarische...