Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Successful community living: a Utopia? A survey of people with severe mental illness in Dutch regional institutes for residential care

06 juni 2012

Promotie: mw. C. de Heer-Wunderink, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Successful community living: a Utopia? A survey of people with severe mental illness in Dutch regional institutes for residential care

Promotor(s): prof.dr. D. Wiersma

Faculteit: Medische Wetenschappen

Meer mensen met psychiatrische ziekten kunnen begeleid zelfstandig wonen

Nederlandse Regionale Instellingen voor Beschermende Woonvormen (RIBW’s) zijn goed in het bevorderen van de maatschappelijke participatie van hun cliënten, in vergelijking met dergelijke voorzieningen in Engeland. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-promovendus Charlotte de Heer-Wunderink. De RIBW’s zijn succesvoller in het stimuleren van hun cliënten – mensen met (ernstige) psychiatrische ziekten – tot deelname aan werk en dagbesteding.

De Heer-Wunderink toont verder aan dat mensen die in een beschermende woonvorm wonen, minder deel uitmaken van de maatschappij dan mensen die begeleid zelfstandig wonen in hun eigen huis. Echter, deze laatsten hebben wel meer zorgbehoeften op het gebied van maatschappelijke participatie en zijn ook minder tevreden over hun dagelijks leven dan mensen in een beschermende woonvorm.

Ook blijkt dat een derde van de RIBW-cliënten slechts milde functioneringsproblemen heeft. Dit lijkt er op te wijzen dat een groot deel van de cliënten die nu nog beschermd wonen, zou kunnen overstappen naar een (begeleide) zelfstandige woonsituatie. Dit is een belangrijke bevinding, niet alleen omdat RIBW’s moeten bezuinigen, maar ook omdat begeleid zelfstandig wonen volgens dit onderzoek meer bijdraagt aan de maatschappelijke participatie van deze cliënten dan beschermd wonen.

Charlotte de Heer-Wunderink (Rotterdam, 1981) studeerde neurolinguïstiek te Groningen en HBO Verpleegkunde te Leeuwarden. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen het Rob Giel Onderzoekcentrum (RGOc). Het onderzoek werd gefinancierd door de RIBW Alliantie. De Heer-Wunderink werkt inmiddels als onderzoeker in het RGOc en als onderzoeker en docent aan de Hanzehogeschool in Groningen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...