Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Rector magnificus reikt honderdste zwemdiploma uit aan buitenlandse student

19 juni 2012

Op woensdag 20 juni reikt rector magnificus Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit Groningen het honderdste zwemdiploma uit aan een buitenlandse student. Met de zwemlessen voor deze studenten is in 2006 begonnen. Gezien de toenemende belangstelling voorzien de lessen in een duidelijke behoefte.

De diploma-uitreiking vindt plaats bij het zwembad van het Willem Alexander Sportcentrum in Groningen, om ongeveer 20.45 uur, na afloop van het diplomazwemmen.

Verdrinken

‘Je staat er versteld van hoeveel mensen niet kunnen zwemmen,’ zegt sportdocent Johan Poppinga die de zwemlessen vanaf 2006 heeft gegeven, samen met zijn collega’s Inez van der Kleij-van der Haer en Martje van Velzen. ‘In veel landen leert men dat niet. Terwijl aan de RUG en Hanzehogeschool steeds meer buitenlandse studenten studeren. We hebben al een keer of drie, vier meegemaakt dat buitenlandse studenten bij het algemene zwemuur dreigden te verdrinken. Ze zetten in de kleedkamer hun zwembrilletje op en stapten zo het water in, zonder dat ze wisten dat het daar 2,60 meter diep is. Dat is een van de redenen geweest om met de zwemlessen te beginnen.’

Geen

Kinderzwemles

Een andere reden om de lessen aan te bieden, is dat de studenten nauwelijks in gemeentelijke baden terechtkunnen om te leren zwemmen. Op kinderzwemles gaan ze ook niet. De buitenlanders komen overal vandaan, uit Iran, Irak, Polen, Italië, Zuid-Amerika, Afrika. De laatste tijd doen opvallend veel mensen uit China en India mee. De zwemlessen worden aangeboden door de ACLO, de studentensportorganisatie van de RUG en de Hanzehogeschool Groningen. Vanwege het succes overweegt de ACLO het aantal uren uit te breiden.

Kurkjes

De studenten krijgen eenmaal per week een uur les. Ze moeten minimaal twintig weken meedoen om een diploma te halen. In de praktijk doen ze er wat langer over, tot soms anderhalf jaar. Ze krijgen het originele zwemdiploma A. Een enkeling gaat door met B. ‘Mensen zijn vaak oprecht blij dat ze kunnen zwemmen,’ zegt Poppinga. ‘Mijn collega Inez en ik zijn allebei al eens in het dankwoord van een proefschrift genoemd. Die mensen hadden leren zwemmen tijdens hun promotieonderzoek. Heel leuk om te zien ook, is dat ze zich vrijer in het water gaan bewegen als ze het diploma hebben. Het contrast met het begin is groot. Dan staan ze daar met kurkjes om en een plankje in de hand bij het ondiepe, en durven niks.’

Noot voor de pers

Contact: Johan Poppinga, e-mail: j.j.poppinga rug.nl

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:51

Meer nieuws

 • 22 juli 2020

  Voorzichtigheid in Noord-Nederland in afwachting van tweede golf

  Ondanks het gemis van vrijheid, gezelligheid en spontaniteit, zijn inwoners in Noord-Nederland deze zomer voorzichtig bij het maken van hun vakantieplannen. Slechts 14% van de Noord-Nederlanders gaat deze zomer op vakantie in het buitenland,...

 • 10 juli 2020

  ENLIGHT recognized as a European University

  The ENLIGHT consortium of nine European universities, including the University of Groningen, was selected within the framework of the second call for ‘European Universities’, the European Commission's pilot program for new multilateral networks....

 • 08 juli 2020

  Piekopvang in Groningen voorbereid voor internationale studenten

  Aan het einde van de zomer komen er naast veel Nederlandse studenten ook internationale studenten naar Groningen om voor kortere of langere tijd te studeren aan de Hanzehogeschool Groningen (HG) of de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Vanwege de...