Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Inclusion complexes between amylose and polytetrahydrofurans. The supramolecular assembly of homopolymers and block copolymers

25 mei 2012

Promotie: mw. R. Rachmawati, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Inclusion complexes between amylose and polytetrahydrofurans. The supramolecular assembly of homopolymers and block copolymers

Promotor(s): prof.dr. K. Loos

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Onderzoek naar de vorming van inclusie-complexen van twee polymeren door directe menging in water

Amylose is een lineair polysacharide met α-(1->4)-glycosidebindingen. Enkel helix V-amylose heeft een hydrofobe holte die gastpolymeren zoals polytetrahydrofuran (PTHF) kan insluiten.

Amylose-PTHF complexen werden bereid door directe menging omdat het rendabeler is in vergelijking met de in situ complexering via "vine-twinning polymerisatie". De complexen werden direct gevormd tijdens het mengen van opgelost amylose en geëmulgeerd PTHF. De polymerisatie graad (DPn) en de eindgroepen van het gast PTHF beïnvloeden de complexvorming, omdat het mechanisme via insertie van het gast PTHF lijkt te gaan, in plaats van er omheen te wikkelen. De complexen zijn stabiel tegen bewaren, echter verminderen in organische oplosmiddelen. De morfologie van met ethanol gewassen amylose-PTHF complexen bestaat uit sferulitische structuren, opgebouwd uit verticaal gestapelde ronde lamellen. De hoge smelttemperatuur van de complexen (tm 125-145 °C) indiceert een hoge kristalliniteit. Röntgendiffractie (XRD) laat zien dat de gevormde amylose complexen uit de V-amylose form bestaat met 6 glucose residuen per helix draaiing (V6-amylose), waarschijnlijk een mengsel of een intermediair tussen V6I- en V6IIamylose. Deze structuur werd ook waargenomen bij de complexvorming van laag DPn PTHF met PTHF-b-amylose (tm complexen 120-139 °C). Echter de V6II-amylose welke de aanwezigheid van het gast PTHF tussen de amylose helices aangeeft, is ook waargenomen in PTHF-b-amylose. Dit impliceert dat de structuren van het overeenkomstige PTHF-b-[amylose-PTHF complex] beïnvloed lijken te worden door zowel de organisatie van het blokcopolymeer als door de vorming van het inclusie complex. Van andere polymeren zoals amylose-b-PTHF-b-amylose en driearmige PTHF-b-amylose wordt ook verwacht te fungeren als host-moleculen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.