Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Inclusion complexes between amylose and polytetrahydrofurans. The supramolecular assembly of homopolymers and block copolymers

25 mei 2012

Promotie: mw. R. Rachmawati, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Inclusion complexes between amylose and polytetrahydrofurans. The supramolecular assembly of homopolymers and block copolymers

Promotor(s): prof.dr. K. Loos

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Onderzoek naar de vorming van inclusie-complexen van twee polymeren door directe menging in water

Amylose is een lineair polysacharide met α-(1->4)-glycosidebindingen. Enkel helix V-amylose heeft een hydrofobe holte die gastpolymeren zoals polytetrahydrofuran (PTHF) kan insluiten.

Amylose-PTHF complexen werden bereid door directe menging omdat het rendabeler is in vergelijking met de in situ complexering via "vine-twinning polymerisatie". De complexen werden direct gevormd tijdens het mengen van opgelost amylose en geëmulgeerd PTHF. De polymerisatie graad (DPn) en de eindgroepen van het gast PTHF beïnvloeden de complexvorming, omdat het mechanisme via insertie van het gast PTHF lijkt te gaan, in plaats van er omheen te wikkelen. De complexen zijn stabiel tegen bewaren, echter verminderen in organische oplosmiddelen. De morfologie van met ethanol gewassen amylose-PTHF complexen bestaat uit sferulitische structuren, opgebouwd uit verticaal gestapelde ronde lamellen. De hoge smelttemperatuur van de complexen (tm 125-145 °C) indiceert een hoge kristalliniteit. Röntgendiffractie (XRD) laat zien dat de gevormde amylose complexen uit de V-amylose form bestaat met 6 glucose residuen per helix draaiing (V6-amylose), waarschijnlijk een mengsel of een intermediair tussen V6I- en V6IIamylose. Deze structuur werd ook waargenomen bij de complexvorming van laag DPn PTHF met PTHF-b-amylose (tm complexen 120-139 °C). Echter de V6II-amylose welke de aanwezigheid van het gast PTHF tussen de amylose helices aangeeft, is ook waargenomen in PTHF-b-amylose. Dit impliceert dat de structuren van het overeenkomstige PTHF-b-[amylose-PTHF complex] beïnvloed lijken te worden door zowel de organisatie van het blokcopolymeer als door de vorming van het inclusie complex. Van andere polymeren zoals amylose-b-PTHF-b-amylose en driearmige PTHF-b-amylose wordt ook verwacht te fungeren als host-moleculen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2019

  Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder...

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...