Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Inclusion complexes between amylose and polytetrahydrofurans. The supramolecular assembly of homopolymers and block copolymers

25 mei 2012

Promotie: mw. R. Rachmawati, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Inclusion complexes between amylose and polytetrahydrofurans. The supramolecular assembly of homopolymers and block copolymers

Promotor(s): prof.dr. K. Loos

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Onderzoek naar de vorming van inclusie-complexen van twee polymeren door directe menging in water

Amylose is een lineair polysacharide met α-(1->4)-glycosidebindingen. Enkel helix V-amylose heeft een hydrofobe holte die gastpolymeren zoals polytetrahydrofuran (PTHF) kan insluiten.

Amylose-PTHF complexen werden bereid door directe menging omdat het rendabeler is in vergelijking met de in situ complexering via "vine-twinning polymerisatie". De complexen werden direct gevormd tijdens het mengen van opgelost amylose en geëmulgeerd PTHF. De polymerisatie graad (DPn) en de eindgroepen van het gast PTHF beïnvloeden de complexvorming, omdat het mechanisme via insertie van het gast PTHF lijkt te gaan, in plaats van er omheen te wikkelen. De complexen zijn stabiel tegen bewaren, echter verminderen in organische oplosmiddelen. De morfologie van met ethanol gewassen amylose-PTHF complexen bestaat uit sferulitische structuren, opgebouwd uit verticaal gestapelde ronde lamellen. De hoge smelttemperatuur van de complexen (tm 125-145 °C) indiceert een hoge kristalliniteit. Röntgendiffractie (XRD) laat zien dat de gevormde amylose complexen uit de V-amylose form bestaat met 6 glucose residuen per helix draaiing (V6-amylose), waarschijnlijk een mengsel of een intermediair tussen V6I- en V6IIamylose. Deze structuur werd ook waargenomen bij de complexvorming van laag DPn PTHF met PTHF-b-amylose (tm complexen 120-139 °C). Echter de V6II-amylose welke de aanwezigheid van het gast PTHF tussen de amylose helices aangeeft, is ook waargenomen in PTHF-b-amylose. Dit impliceert dat de structuren van het overeenkomstige PTHF-b-[amylose-PTHF complex] beïnvloed lijken te worden door zowel de organisatie van het blokcopolymeer als door de vorming van het inclusie complex. Van andere polymeren zoals amylose-b-PTHF-b-amylose en driearmige PTHF-b-amylose wordt ook verwacht te fungeren als host-moleculen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...