Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Mapping the interactions between staphylococcus aureus and host immune cells

23 mei 2012

Promotie: mw. M. Miller, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Mapping the interactions between staphylococcus aureus and host immune cells

Promotor(s): prof.dr. J.M. van Dijl, prof.dr. M.P. Peppelenbosch

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nieuw aangrijpingspunt gevonden voor bestrijding gevaarlijke bacterie S. aureus

Staphylococcus aureus is een van de meest voorkomende menselijke ziekteverwekkers. De bacterie is verantwoordelijk voor een groot aantal besmettelijke ziekten, die in ernst variëren van zeer mild tot dodelijk. Ongeveer 30% van de menselijke bevolking is gekoloniseerd met S. aureus, met name in de bovenste luchtwegen en op de huid.

Promovenda Malgorzata Miller onderzocht het geheim van de effectiviteit van S. aureus. Hierbij concentreerde ze zich op de rol van PknB, een door S. aureus uitgescheiden kinase. Dit naar aanleiding van recente studies die suggereren dat PknB betrokken is bij het bacteriële metabolisme en de celwandsynthese.

Miller toont aan dat PknB humane eiwitten kan herkennen en fosforyleren. Ook laat ze zien dat PknB van belang is voor de productie van inflammatoire cytokines. Wanneer S. aureus cellen, die geen PknB uitscheiden, in contact komen met humane macrofagen, dan blijkt de activiteit van bepaalde kinases van deze macrofagen aanzienlijk gereduceerd. De promovenda concludeert dat S. aureus de PknB kinase nodig heeft om een sterke afweerreactie in de menselijke gastheer te provoceren. Mogelijk is PknB daarom een aangrijpingspunt voor nieuw te ontwikkelen medicijnen tegen S. aureus.

Malgorzata Miller (Polen, 1981) studeerde biotechnologie in Lodz. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Medische Microbiologie en Celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen de onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Ubbo Emmius Fonds. Miller werkt inmiddels als onderzoeker in het Radboud Universiteit Nijmegen Medisch Centrum.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...