Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Role of proteoglycans in renal chronic transplant dysfunction

21 mei 2012

Promotie: dhr. K.K. Katta, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Role of proteoglycans in renal chronic transplant dysfunction

Promotor(s): prof.dr. G.J. Navis, prof.dr. J.L. Hillebrands

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nieuwe aangrijpingspunten voor bescherming getransplanteerde nier

Proteoglycanen (PG’s) spelen een belangrijke rol bij de weefselveranderingen na niertransplantatie. Het zijn veelbelovende targets voor interventies om chronische dysfunctie van de getranspanteerde nier te vertragen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Kiran Katta.

Niertransplantatie is de beste behandeling voor patiënten met eindstadium nierfalen, zowel voor de kwaliteit van leven als de levensverwachting. Chronisch disfunctioneren van het transplantaat (CTD) is geassocieerd met achteruitgang van de nierfunctie in de tijd en is gerelateerd aan progressieve weefselveranderingen in de getransplanteerde nier. Proteoglycanen spelen een belangrijke rol bij processen zoals ontwikkeling, adhesie, migratie, groei, wondgenezing en weefselherstel, proliferatie en fibrose. Dit suggereert dat PG’s een aangrijpingpunt kunnen bieden voor gerichte interventie van de weefselveranderingen bij CTD. Daarom onderzocht Kirankumar Katta de rol van PG’s na niertransplantatie.

De promovendus stelt vast dat PG’s betrokken zijn bij de weefselveranderingen in CTD. Hierbij brengt hij de betrokkenheid van o.m. heparan sulfaat PG’s, heparine-achtige glycomimetica, syndecan-1 en gladde spiercellen nauwgezet in kaart. De inzichten dragen bij aan de ontwikkeling van nieuwe methoden om beschadiging van getransplanteerde nieren te vertragen.

Kiran Katta (India, 1984) studeerde biotechnologie in India en moleculaire biologie in Zweden. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Interne Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Jan Kornelis de Cock Stichting.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 25 mei 2018

  Een genschakelaar om gezond oud te kunnen worden

  Ouder worden gaat vaak gepaard met een afname van spierkracht en het ontstaan van ouderdomsziekten. Het is bekend dat een caloriebeperkt dieet verouderingsprocessen kan vertragen en daardoor het ontstaan van deze ziekten. Onderzoekers van het European...

 • 24 mei 2018

  Familie IC-patiënten tevreden over kwaliteit einde-leven-zorg

  Familieleden van patiënten op de Intensive Care vinden de kwaliteit van de zorg die daar geboden wordt, goed. Ze zijn in het bijzonder tevreden over de zorg aan het einde van het leven. Als verbeterpunt geven families aan dat ze meer betrokken hadden...

 • 24 mei 2018

  Deel antipestprogramma’s effectief

  Iedereen is ervan doordrongen dat pesten onwenselijk is. De consequenties voor kinderen die op school gepest worden, zijn bijzonder negatief: van slechte schoolprestaties tot psychische klachten als depressiviteit, klachten die kunnen aanhouden tot...