Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Role of proteoglycans in renal chronic transplant dysfunction

21 mei 2012

Promotie: dhr. K.K. Katta, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Role of proteoglycans in renal chronic transplant dysfunction

Promotor(s): prof.dr. G.J. Navis, prof.dr. J.L. Hillebrands

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nieuwe aangrijpingspunten voor bescherming getransplanteerde nier

Proteoglycanen (PG’s) spelen een belangrijke rol bij de weefselveranderingen na niertransplantatie. Het zijn veelbelovende targets voor interventies om chronische dysfunctie van de getranspanteerde nier te vertragen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Kiran Katta.

Niertransplantatie is de beste behandeling voor patiënten met eindstadium nierfalen, zowel voor de kwaliteit van leven als de levensverwachting. Chronisch disfunctioneren van het transplantaat (CTD) is geassocieerd met achteruitgang van de nierfunctie in de tijd en is gerelateerd aan progressieve weefselveranderingen in de getransplanteerde nier. Proteoglycanen spelen een belangrijke rol bij processen zoals ontwikkeling, adhesie, migratie, groei, wondgenezing en weefselherstel, proliferatie en fibrose. Dit suggereert dat PG’s een aangrijpingpunt kunnen bieden voor gerichte interventie van de weefselveranderingen bij CTD. Daarom onderzocht Kirankumar Katta de rol van PG’s na niertransplantatie.

De promovendus stelt vast dat PG’s betrokken zijn bij de weefselveranderingen in CTD. Hierbij brengt hij de betrokkenheid van o.m. heparan sulfaat PG’s, heparine-achtige glycomimetica, syndecan-1 en gladde spiercellen nauwgezet in kaart. De inzichten dragen bij aan de ontwikkeling van nieuwe methoden om beschadiging van getransplanteerde nieren te vertragen.

Kiran Katta (India, 1984) studeerde biotechnologie in India en moleculaire biologie in Zweden. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Interne Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Jan Kornelis de Cock Stichting.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...