Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Bruggen bouwen in de genetica; van patiënt naar genoom en weer terug

15 mei 2012

Oratie: mw. prof.dr. C.M.A. van Ravenswaaij-Arts, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Bruggen bouwen in de genetica; van patiënt naar genoom en weer terug

Leeropdracht: Klinische syndromologie, i.h.b. de genoomanalyse

Faculteit: Medische Wetenschappen

Bruggen bouwen in de genetica, van patiënt naar genoom en weer terug

Sinds kort is het mogelijk om alle erfelijke informatie van patiënten met één test te onderzoeken. In haar oratie gaat prof.dr. Conny van Ravenswaaij-Arts in op de enorme mogelijkheden die dat biedt voor de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Bij een genoom-brede test worden echter ook veel DNA-variaties gevonden waarvan de betekenis nog onduidelijk is. Om meer inzicht te verkrijgen is het dan noodzakelijk om goed naar de patiënten te kijken, bijvoorbeeld met ontwikkelings- en gedragstesten of functionele MRI-scans. Het sterkste bewijs voor een relatie tussen een DNA-verandering en het klinisch beeld wordt namelijk geleverd door het identificeren van patiënten met dezelfde DNA-verandering en een identiek klinisch beeld.

Genoom-breed onderzoek zal op korte termijn tal van andere onderzoeken in de diagnostiek bij kinderen met een ontwikkelingsachterstand vervangen. Het diagnosticeren wordt daarmee efficiënter en veel minder belastend voor het kind. Voor de toepassing van de genoom-brede test gelden twee voorwaarden, stelt klinisch geneticus Van Ravenswaaij-Arts. Ten eerste is geïnformeerde toestemming van de ouders vereist. Daartoe zullen klinisch genetici hun collega-verwijzers moeten leren hoe zij ouders informeren en hoe deze collega-verwijzers de nieuwe onderzoeksmogelijkheden optimaal kunnen benutten. Ten tweede is het belangrijk dat er in Nederland een richtlijn komt over hoe medici moeten omgaan met bijbevindingen van genetisch onderzoek die van belang zijn voor de gezondheid van het kind. Moeten ouders bijvoorbeeld kunnen kiezen of zij wel of niet geïnformeerd willen worden over bijbevindingen?

De ontwikkelingen in de genetica gaan erg snel. Nog even, en we weten van iedereen precies hoe hij of zij genetisch in elkaar zit. Volgens Van Ravenswaaij-Arts is het zaak om inzicht te krijgen in de gevolgen van de kleine variaties in ons erfelijk materiaal, om zo een juiste vertaling te maken van genoom naar patiënt. De klinisch geneticus vormt daarbij een onmisbare brug tussen de moleculair biologen, bio-informatici, onderzoekers, medisch specialisten, patiënten en hun vertegenwoordigers.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.