Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Dynamics and stellar populations of small stellar systems

14 mei 2012

Promotie: dhr. M. den Brok, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Dynamics and stellar populations of small stellar systems

Promotor(s): prof.dr. R.F. Peletier, prof.dr. E.A. Valentijn

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Sterpopulaties in dwergmelkwegstelsels

Elliptische dwergmelkwegstelsels (dEs) zijn gasarme melkwegstelsels die voornamelijk in melkwegstelselclusters voorkomen. Verschillende processen kunnen verantwoordelijk zijn voor het verdwijnen van het gas uit deze stelsels, en voor het veranderen van hun structuur. In het eerste deel van dit proefschrift bestudeer ik de sterpopulaties en structuur van dEs in de Coma cluster, waarbij ik gebruik maak van de zeer hoge resolutie foto’s van de HST/ACS Coma Cluster Treasury Survey.

Ik heb kleurgradiënten gemeten in dwerg- en reuzenstelsels. Mijn resultaten tonen aan dat, op gespannen voet met eerdere beweringen, dwergmelkwegstelsels negatieve kleurgradiënten hebben. Gradiënten van dwergmelkwegstelsels en elliptische stelsels vormen samen een lineaire relatie als functie van helderheid.

Gebruikmakend van een speciaal Bayesians computerprogramma detecteer en analyseer ik centrale sterclusters in dwergmelkwegstelsels in Coma. Van een niet te verwaarlozen deel hiervan kan ik de groottes meten. Daarnaast vind ik dat centrale sterclusters op een verbazingwekkend nauwe relatie tussen kleur en magnitude liggen, die verklaard kan worden door de chemische verrijking van gas tijdens de vorming van de cluster.

In het tweede deel van dit proefschrift bestudeer ik de dynamica van nabije objecten (in de Lokale Groep) waarbij ik gebruik maak van een nieuwe methode met individuele testdeeltjes. Eerste resultaten laten de voordelen zien van het niet groeperen van de data.

Toepassingen van deze methode zijn onder andere het modelleren van voorgrondsterren en het chemisch markeren van testdeeltjes. Toepassing van onze methode op de bolhoop M15 bevestigt de technische mogelijkheden van deze methode en legt sterke beperkingen op aan de centrale donkere massa.

Mark den Brok (Barendrecht, 1984) studeerde sterrenkunde aan de University of Utah. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde van de RUG en gefinancierd door NWO. Den Brok gaat verder in het onderzoek als postdoc bij de University of Utah.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...