Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Signal transduction pathways in hepatocyte cell death. New targets for therapy

07 mei 2012

Promotie: mw. G. Karimian, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Signal transduction pathways in hepatocyte cell death. New targets for therapy

Promotor(s): prof.dr. A.J. Moshage, prof.dr. K.N. Faber

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nieuwe aangrijpingspunten voor behandeling leverziekten

Cholestatische en steatotische leverziekten leiden respectievelijk tot ophoping van gal in de lever en vervetting van de lever. Beide ziekten leiden tot afbraak van levercellen en kunnen de dood tot gevolg hebben. Golnar Karimian verrichtte onderzoek naar de oorzaken van deze ziekten. Ze concentreerde zich op cellulaire mechanismen die aan de afbraak van levercellen ten grondslag liggen.

Karimian bestudeerde drie modellen van afbraak van levercellen: glycochenodeoxycholzuur (GCDCA)-geïnduceerde celdood als model voor galzuurtoxiciteit, tumornecrose factor α (TNF-α)/ Actinomycine D (ActD, een transcriptieremmer) als model voor cytokine-geïnduceerde toxiciteit en menadion-geïnduceerde celdood als model voor oxidatieve stress-geïnduceerde toxiciteit.

Het onderzoek laat zien dat bij de afbraak van levercellen een belangrijke rol is weggelegd voor intracellulaire organellen (zoals mitochondria en het endoplasmatisch reticulum), membraangebonden receptoren (zoals GPCRs en EGFR) en celoverlevingsroutes (zoals ERK, PI3K en PKC). Mogelijk kunnen deze inzichten bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuwe therapie voor cholestatische en steatotische leverziekten.

Golnar Karimian (Iran, 1981) studeerde geneeskunde te Teheran. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Maag-Darm-Leverziekten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Karimian blijft werkzaam als onderzoeker in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.