Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Signal transduction pathways in hepatocyte cell death. New targets for therapy

07 mei 2012

Promotie: mw. G. Karimian, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Signal transduction pathways in hepatocyte cell death. New targets for therapy

Promotor(s): prof.dr. A.J. Moshage, prof.dr. K.N. Faber

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nieuwe aangrijpingspunten voor behandeling leverziekten

Cholestatische en steatotische leverziekten leiden respectievelijk tot ophoping van gal in de lever en vervetting van de lever. Beide ziekten leiden tot afbraak van levercellen en kunnen de dood tot gevolg hebben. Golnar Karimian verrichtte onderzoek naar de oorzaken van deze ziekten. Ze concentreerde zich op cellulaire mechanismen die aan de afbraak van levercellen ten grondslag liggen.

Karimian bestudeerde drie modellen van afbraak van levercellen: glycochenodeoxycholzuur (GCDCA)-geïnduceerde celdood als model voor galzuurtoxiciteit, tumornecrose factor α (TNF-α)/ Actinomycine D (ActD, een transcriptieremmer) als model voor cytokine-geïnduceerde toxiciteit en menadion-geïnduceerde celdood als model voor oxidatieve stress-geïnduceerde toxiciteit.

Het onderzoek laat zien dat bij de afbraak van levercellen een belangrijke rol is weggelegd voor intracellulaire organellen (zoals mitochondria en het endoplasmatisch reticulum), membraangebonden receptoren (zoals GPCRs en EGFR) en celoverlevingsroutes (zoals ERK, PI3K en PKC). Mogelijk kunnen deze inzichten bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuwe therapie voor cholestatische en steatotische leverziekten.

Golnar Karimian (Iran, 1981) studeerde geneeskunde te Teheran. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Maag-Darm-Leverziekten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Karimian blijft werkzaam als onderzoeker in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws