Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Das frühe avantgardistische Manifest. Eine diskurshistorische Analyse

10 mei 2012

Promotie: dhr. B. Hjartarson, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Das frühe avantgardistische Manifest. Eine diskurshistorische Analyse

Promotor(s): prof.dr. G.J. Dorleijn, prof.dr. H. van den Berg

Faculteit: Letteren

Occultisme belangrijke inspiratiebron voor vroeg twintigste-eeuwse avant-garde

Het moderne occultisme heeft een belangrijke rol gespeeld in de activiteiten en esthetiek van avant-gardebewegingen in het vroeg twintigste-eeuwse Europa. Dat concludeert Benedikt Hjartarson op basis van zijn promotieonderzoek. De invloed van het occultisme bleef niet beperkt tot een specifiek gebied of specifieke bewegingen, maar het speelde een essentiële rol in de politiek van de historische avant-garde aan het begin van de twintigste eeuw in het algemeen. Dit wordt vooral duidelijk in het genre van het manifest, dat als een irrationeel medium voor maatschappelijke revolutie en spirituele wedergeboorte diende.

Benedikt Hjartarson beschrijft in zijn proefschrift de epistemische verschuivingen die ertoe geleid hebben dat het manifest een centrale plaats in de genre-hiërarchie van de historische avant-gardebewegingen inneemt. Hiervoor reconstrueert hij het complexe samenspel van de discoursen van het politiek radicalisme, filosofisch vitalisme en modern occultisme aan het begin van de twintigste eeuw. De historische avant-garde eigende zich brokstukken van deze discoursen toe en versmolt deze tot een synthetisch opgevat esthetisch project van totale esthetische vernieuwing, waarin het streven naar een politieke revolutie, culturele revitalisering en spirituele wedergeboorte opgingen.

In dit avant-gardistische project vervulde het manifest een dubbele functie: het was niet alleen een instrument voor het verkondigen van programmatische boodschappen, maar ook een medium voor de realisatie van het project zelf. Het vroege avant-gardistische manifest was gebaseerd op een radicaal voluntarisme dat zijn oorsprong had in het vitalisme en het moderne occultisme. Daarbij kreeg de taalperformativiteit van het manifest een belangrijke rol toebedeeld in het creëren van een nieuwe, zuiver moderne, dynamische subjectiviteit. De integratie van fragmenten uit het vitalisme en het moderne occultisme als buitenliteraire velden in het esthetische veld speelde een cruciale rol in de herdefiniëring van de politieke dimensie van het vroege avant-gardistische manifest, waarbij het genre werd omgevormd van instrument voor politieke actie tot een volledig irrationeel revolutionair taalmedium.

Benedikt Hjartarson (IJsland, 1972) studeerde en werkt aan de Universiteit van IJsland. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de Faculteit der Letteren van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....