Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Analysis of large value payment systems: liquidity behaviour and disruptions

10 mei 2012

Promotie: dhr. R.H. Heijmans, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Analysis of large value payment systems: liquidity behaviour and disruptions

Promotor(s): prof.dr. J. de Haan

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

Simulatie van gedrag van banken in stresssituatie

Hoogwaardige betaalsystemen die door centrale banken worden aangeboden, wikkelen transacties af met gemiddeld een hoge waarde (ongeveer 7 miljoen euro). De deelnemers aan deze systemen zijn vooral commerciële banken. Aangezien de belangrijkste (d.w.z. grootste) geldstromen door deze systemen gaan, bevatten ze waardevolle informatie over de vraag hoe banken ervoor staan. Het proefschrift van Ronald Heijmans maakt gebruik van de deze data om simulaties uit te voeren, netwerkstructuren te bestuderen, ontwikkelingen in de geldmarkt te volgen en informatie te verkrijgen over de financiële positie van banken.

Met simulaties is het mogelijk in te gaan op een vraag als: wat gebeurt er als een bank in betalingsproblemen komt? De simulatie die is uitgevoerd in dit proefschrift gaat over de vraag hoe gevoelig het betaalsysteem is voor veranderingen in de uitgaande betaalstroom van één grote bank. De bestudering van netwerkstructuren laat zien wat de (mogelijke) impact is van een bepaalde verstoring (bijvoorbeeld faillissement van een bank) op andere banken in het betaalsysteem. De betalingsverkeerdata zijn ook gebruikt om een methode te ontwikkelen waarmee de liquiditeitspositie van banken gemonitord kan worden. Om meer inzicht te krijgen in het gedrag van banken tijdens stressvolle situaties zijn zowel de transactiedata bestudeerd ten tijde van de crisis (faillissementen, nationalisatie, staatssteun) als een experimentele studie uitgevoerd. Deze inzichten kunnen uiteindelijk gebruikt worden om realistischer simulaties te maken.

Ronald Heijmans (Posterholt, 1977) studeerde sterrenkunde aan de Universiteit Leiden. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Heijmans is werkzaam bij de afdeling betalingsverkeerbeleid van De Nederlandsche Bank.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 13 november 2018

  Best Working Paper Award voor Drijfhout, Van Doorn en Van Ittersum

  Drijfhout, Van Doorn en Van Ittersum willen bijdragen aan de strijd tegen de wereldwijde voedselverspilling door consumenten bewuster te maken van hun (verspillende) gedrag. Zij onderzoeken daartoe de besluitvorming van consumenten bij het kopen, consumeren...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...