Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Magnetic order from molecular oxygen anions

04 mei 2012

Promotie: dhr. S. Riyadi, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Magnetic order from molecular oxygen anions

Promotor(s): prof.dr. T.T.M. Palstra, prof.dr. R.A. de Groot

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Magnetische ordening door moleculair-zuurstof anionen

Het proefschrift van Syarif Riyadi behandelt de magnetische eigenschappen van alkali-metaaloxiden. Het magnetisch gedrag wordt bepaald door de aard van het moleculaire zuurstof anion. Dit gedrag is van belang voor toepassingen binnen de ‘spintronica’.

Spintronica is een ontluikend vakgebied waarin niet alleen de lading van het elektron gebruikt wordt, maar ook de magnetische spin en het magnetisch moment dat daarmee is geassocieerd. Omdat zuurstof een licht element is, kunnen alkali-metaaloxiden voordelen bieden ten opzichte van magnetische materialen van de huidige technologie.

Het molecuul zuurstof (O2) is belangrijk voor de levende natuur. Daarnaast is het ook van interesse voor vaste stof wetenschappers omdat het magnetisch is. Moleculair zuurstof kristalliseert onder 54 K (-219 ° C) en vertoont veel interessante eigenschappen bij lage temperatuur. Bijvoorbeeld, vast zuurstof wordt supergeleidend onder 0,6 K bij hoge druk (100 GPa).

Diverse vaste stoffen vormen uit moleculair zuurstof in verschillende valentietoestand, O2 2- peroxide of O2 - superoxide, met alkali-metalen zoals kalium (K), rubidium (Rb) en cesium (Cs). Deze verbindingen leiden tot een veelvoud van interessante fysische eigenschappen.

Riyadi bespreekt in zijn proefschrift drie specifieke aspecten: 1) het verkennen van de chemische synthese en fysische eigenschappen van nieuwe fasen van rubidium-oxide, RbOx, 2) ferromagnetische ordening in superoxide anionen in RbO1.66, en 3) éé n-dimensionaal antiferromagnetisch spin-keten gedrag door superoxide anionen in CsO2.

Syarif Riyadi (Indonesië, 1980) studeerde natuurkunde aan het Institute of Technology Bandung. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced materials en gefinancierd uiteen Vidi-beurs van NWO.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 18 maart 2019

  Gekooide moleculaire motoren werken samen

  Chemici van de RUG zijn er in geslaagd om een groot aantal door licht aangedreven motoren samen te brengen in een soort kooi-achtige vaste 3D structuur, een metaal-organisch raamwerk. De ontdekking is op 18 maart gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 15 maart 2019

  Should you fear technology? – Promovenda Femke Cnossen wint 3 Minute Thesis Competition

  Femke Cnossen won afgelopen woensdag de 3 Minute Thesis Competition 2019. Twaalf RUG-promovendi presenteerden hun onderzoek op een toegankelijke manier aan een breed publiek, en dat in slechts drie minuten en met behulp van één afbeelding. Cnossen,...

 • 14 maart 2019

  Bedrijven geven Groningse bèta-studenten college

  Zo’n 200 Bèta-studenten van de Faculty of Science and Engineering krijgen deze maand een college van het bedrijfsleven. In de zogeheten Bedrijf&Studentmaand krijgen ze actuele case studies uit de praktijk voorgeschoteld en bedrijven zoals Philips Drachten...