Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The role of growth differentiation factor 15 in diabetic kidney injury

23 april 2012

Promotie: mw. M. Mazagová, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The role of growth differentiation factor 15 in diabetic kidney injury

Promotor(s): prof.dr. R.H. Henning

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nader inzicht in nierschade bij ouderdomsdiabetes

Ouderdomsdiabetes ofwel type 2 diabetes mellitus (T2DM), is de meest voorkomende vorm van diabetes. Het aantal patiënten met T2DM neemt snel toe als gevolg van bevolkingsgroei, vergrijzing, verstedelijking en door toename van obesitas en lichamelijke inactiviteit. Een veel voorkomende complicatie van diabetes is schade aan de nieren, een aandoening die bekend staat als diabetische nefropathie en kan leiden tot chronisch nierfalen. Gezien de verwachte toename in het aantal diabetespatiënten, zijn er dringend nieuwe therapieën nodig om diabetische nefropathie te voorkomen, of de progressie ervan te stoppen.

Promovenda Magdalena Mazagova ontdekte dat het eiwit GDF15 een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van diabetische nefropathie. In een diermodel was de expressie van GDF15 in de glomeruli, bundeltjes haarvaten in de nier, sterk verhoogd. Wordt in een diermodel de aanmaak van GDF15 voorkomen, dan wordt nierschade voorkomen. GDF15 helpt weliswaar beschermen tegen beschadiging van organen en weefsels, maar langdurig verhoogde aanmaak van het eiwit lijkt nierfalen tot gevolg te hebben. Mogelijk is GDF15 een aangrijpingspunt voor nieuw te ontwikkelen therapieën.

Magdalena Mazagova (Slowakije, 1984) studeerde farmacie in Bratislava. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Klinische Farmacologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nierstichting, Novo Nordisk en Boehringer Ingelheim.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws