Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Norms of constitutionalism in the international constitutionalisation debate

23 april 2012

Promotie: dhr. D. de Corte, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Norms of constitutionalism in the international constitutionalisation debate

Promotor(s): prof.dr. M.M.T.A. Brus

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Meer licht op microleven in de diepzee

In de diepzee is het aardedonker en er heerst een extreem hoge druk. Onderzoek ter plaatse is navenant moeilijk Toch weten we dat er ook onder dergelijke omstandigheden leven mogelijk is. De wetenschap leverde daarvoor de bewijzen, tot en met ontdekkingen van vissen met de meest bizarre verschijningsvormen. Daniele de Corte richtte zich op het - zo mogelijk nog onbekendere - microleven in de diepzee. Hij toonde onder meer aan dat in de diepe en donkere oceaan de dynamiek in de verhoudingen tussen virus en gastheer hoger is dan eerder werd aangenomen en dat de verhoudingen mee veranderen met de omgeving.

Tijdens drie expedities in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee onderzocht De Corte de verscheidenheid in prokaryoten en de link tussen virussen en prokaryoten over de gehele waterkolom, tot en met de 'abyssopelagische' zone (dieper dan 4000 m). De aantallen prokaryoten en virussen in de daarboven liggende, 'bathypelagische' (1000-4000 m), en de abyssopelagische zone bleken erg variabel. Dit betekent dat de heterogeniteit van deze organismen hier hetzelfde was als in de bovenste, 'epipelagische', zone (0-150 m diepte). Ook ontdekte De Corte dat de samenstelling van de gemeenschap bestaande uit bacteriën, archeaebacteriën en virussen in lagen verdeeld (gestratificeerd) is over de diepte.

Daarnaast stelde De Corte vast dat hoe dieper en hoe voedselarmer de zee is, hoe groter het aandeel lysogene en/of pseudolysogene virussen is ten opzichte van de totale virusproductie. In vergelijking tot de bovenste (epipelagische) waterlaag, die gekarakteriseerd wordt door hoge temperaturen en ultraviolette straling, kunnen lage temperaturen, en dus lager bederf, in de abyssopelagische zone de oorzaak zijn van de aanhoudende aanwezigheid van infecterende virussen. De Cortes resultaten wijzen er mogelijk op dat virussen in de diepzee een grotere gastheerrange hebben dan virussen in de oppervlaktewateren.

Daniele de Corte (Italië, 1978) studeerde biologie aan de Universita Politecnica delle Marche. Hij promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen op onderzoek dat hij uitvoerde bij het NIOZ.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...