Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The effect of inhibition of EGFR transactivation in renal (patho)physiological processes

18 april 2012

Promotie: mw. G.M. Mulder, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The effect of inhibition of EGFR transactivation in renal (patho)physiological processes

Promotor(s): prof.dr. H. van Goor, prof.dr. J.L. Hillebrands

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nieuwe aangrijpingspunten voor bestrijding nierschade

Remming van de Epidermal Growth Factor Receptor (EGFR) lijkt nierschade tegen te gaan; niet alleen de schade die na transplantatie aan de nier ontstaat, maar ook schade door ziekte. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Gemma Mulder.

EGFR behoort tot de familie van type 1 receptor tyrosine kinases. Het eiwit speelt een rol bij onder meer de ontwikkeling van organen, de magnesium- en natriumhuishouding, en bij deling, differentiatie, migratie en overleving van cellen. Wanneer de EGFR in verhoogde mate is geactiveerd, kan dit allerlei ziekteprocessen op gang brengen.

Gemma Mulder laat zien dat EGFR in eerste instantie betrokken kan zijn bij het herstellen van schade aan de nier, maar de nier uiteindelijk kan beschadigen. Remming van de EGFR en afwezigheid van één de EGFR-liganden hebben een beschermend effect op nierschade, zo toont Mulder verder aan. Ook vond ze aanwijzingen dat remming van de EGFR na niertransplantatie hoge bloeddruk vermindert en de hartfunctie normaliseert. Al met al voert dit tot de conclusie dat remming van de EGFR-activatieroute mogelijk een geschikte therapie is bij niertransplantatie en bij de behandeling van (cardiovasculaire complicaties in) nierziekten. Nader onderzoek op dit vlak is nodig.

Gemma Mulder (Smallingerland, 1980) studeerde biologie te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Pathologie en Medische Biologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nierstichting Nederland en Jan Hendrik de Cock Stichting. Mulder werkt inmiddels als projectmanager bij instituut voor geneesmiddelenonderzoek PRA.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...

 • 07 september 2018

  UMCG onderzoekt effect behandeling met virtual reality voor fantoompijn

  Het UMCG doet mee aan een groot internationaal onderzoek naar een nieuwe behandeling van fantoompijn. Bij deze behandeling krijgen patiënten trainingen met behulp van virtual reality en augmented reality.