Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The effect of inhibition of EGFR transactivation in renal (patho)physiological processes

18 april 2012

Promotie: mw. G.M. Mulder, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The effect of inhibition of EGFR transactivation in renal (patho)physiological processes

Promotor(s): prof.dr. H. van Goor, prof.dr. J.L. Hillebrands

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nieuwe aangrijpingspunten voor bestrijding nierschade

Remming van de Epidermal Growth Factor Receptor (EGFR) lijkt nierschade tegen te gaan; niet alleen de schade die na transplantatie aan de nier ontstaat, maar ook schade door ziekte. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Gemma Mulder.

EGFR behoort tot de familie van type 1 receptor tyrosine kinases. Het eiwit speelt een rol bij onder meer de ontwikkeling van organen, de magnesium- en natriumhuishouding, en bij deling, differentiatie, migratie en overleving van cellen. Wanneer de EGFR in verhoogde mate is geactiveerd, kan dit allerlei ziekteprocessen op gang brengen.

Gemma Mulder laat zien dat EGFR in eerste instantie betrokken kan zijn bij het herstellen van schade aan de nier, maar de nier uiteindelijk kan beschadigen. Remming van de EGFR en afwezigheid van één de EGFR-liganden hebben een beschermend effect op nierschade, zo toont Mulder verder aan. Ook vond ze aanwijzingen dat remming van de EGFR na niertransplantatie hoge bloeddruk vermindert en de hartfunctie normaliseert. Al met al voert dit tot de conclusie dat remming van de EGFR-activatieroute mogelijk een geschikte therapie is bij niertransplantatie en bij de behandeling van (cardiovasculaire complicaties in) nierziekten. Nader onderzoek op dit vlak is nodig.

Gemma Mulder (Smallingerland, 1980) studeerde biologie te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Pathologie en Medische Biologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nierstichting Nederland en Jan Hendrik de Cock Stichting. Mulder werkt inmiddels als projectmanager bij instituut voor geneesmiddelenonderzoek PRA.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 19 februari 2019

  Microbioom heeft directe invloed op suikerstofwisseling en diabetesrisico

  Het microbioom, de micro-organismen in onze darmen, heeft een directe invloed op de suikerstofwisseling en het risico op diabetes. Onderzoekers van onder meer het Universitair Medisch Centrum Groningen en de universiteit van Oxford (VK) tonen dit aan...

 • 12 februari 2019

  UMCG start onderzoek naar tevredenheid vrouwen over hun borsten

  Drie afdelingen van het UMCG starten een onderzoek naar de tevredenheid van vrouwen over hun borsten. Het gaat hierbij om vrouwen die nooit geopereerd of behandeld zijn aan hun borsten. Met de resultaten van dit onderzoek wil de afdeling plastische...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...