Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Automated support of regulated data exchange. A multi-agent systems approach

19 april 2012

Promotie: dhr. P. Dijkstra, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Automated support of regulated data exchange. A multi-agent systems approach

Promotor(s): prof.dr. H. Prakken

Faculteit: Rechtsgeleerdheid

Onderzoek naar verdere invulling van gegevensuitwisseling

Pieter Dijkstra onderzocht hoe theorieën uit de onderzoeksgebieden van multi-agentsystemen, kunstmatige intelligentie & recht en argumentatie verder kunnen worden ontwikkeld en toegepast in een realistisch probleemdomein. Daarbij wordt de basis gecreëerd voor geautomatiseerde ondersteuning van gegevensuitwisselende organisaties voor het verwezenlijken van hun doelen. Op basis van het onderzoek heeft Dijkstra een multi-agentsysteem-architectuur gespecificeerd voor het Nederlandse politiedomein.

Veel organisaties wisselen gegevens uit en dat wordt vaak gereguleerd door wetgeving. In de praktijk kunnen gegevensuitwisselende organisaties deelnemen aan dialogen en hun eigen interpretaties van de regelgeving gebruiken om het halen van hun doelen te bevorderen. Daarom wordt er tijdens de interacties tussen organisaties een definitieve balans gezocht tussen de verschillende organisatiedoelen, en dat kan aanleiding geven tot interessante dialogen. In het ideale geval garanderen deze dialogen dat er tijdens de gegevensuitwisseling een optimale en rechtmatige balans tussen de doelen wordt gevonden. In de praktijk wordt dit ideaal niet altijd gerealiseerd. De normen van de regelgeving zijn niet goed bekend en het lokale beleid is meer gericht op de bescherming van lokale gegevens. Dit heeft als gevolg dat slechts een deel van wat rechtmatig kan worden uitgewisseld daadwerkelijk wordt uitgewisseld en dat soms gegevens onrechtmatig worden uitgewisseld.

Op basis van zijn onderzoek stelt Dijkstra een nieuwe visie voor op de aard van de dialogen in het kader van gereguleerde gegevensuitwisseling, namelijk als onderhandeling met ingebedde overtuigingsdialoog. Een belangrijke onderzoeksbijdrage is de specificatie van realistische dialoogstrategieën die agenten helpen om hun doelen te af te wegen.

Pieter Dijkstra (Achtkarspelen, 1972) studeerde cognitieve kunstmatige intelligentie aan de Universiteit Utrecht. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid binnen het ANITA-project van NWO.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws