Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Oral antidiabetic drugs and cardiac remodeling

02 april 2012

Promotie: mw. M. Yin, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Oral antidiabetic drugs and cardiac remodeling

Promotor(s): prof.dr. W.H. van Gilst

Faculteit: Medische Wetenschappen

Medicijnen tegen diabetes mogelijk effectief tegen hartfalen

Medicijnen tegen diabetes kunnen het risico op hartfalen mogelijk verkleinen, ook bij patiënten die niet aan diabetes lijden. Dat blijkt uit onderzoek in diermodellen van promovenda Meimei Yin.

Diabetes en hartfalen zijn veelvoorkomende ziekten die invloed op elkaar hebben. Patiënten met diabetes hebben een hoog risico op hart- en vaatziekten en daaropvolgend hartfalen. En andersom: patiënten met hartfalen en diabetes hebben een verminderde levensverwachting.

Het onderzoek van Yin laat zien dat metformine, een eerstelijns antidiabeticum, de ontwikkeling van hartfalen na een hartinfarct kan remmen, in de afwezigheid van diabetes en onafhankelijk van de bloedsuikerspiegel. Een nieuw antidiabeticum op de Europese markt is vildagliptin. Het onderzoek van Yin suggereert dat dit medicijn het hart op lange termijn niet beschermt tegen hartfalen wanneer een hartinfarct heeft plaatsgevonden. Wel verbetert het medicijn in een diermodel voor diabetes de hartfunctie.

In een klinische studie laat Yin ten slotte zien dat diabetes het risico op niet-ischemisch hartfalen in patiënten met coronaire hartziekte vergroot. Behandeling met metformin verminderde het aantal ziekenhuisopnames in deze patiëntengroep.

Meimei Yin (China, 1981) studeerde geneeskunde te Harbin. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws