Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Analysis of bacterial transmission in contact lens wear and care

02 april 2012

Promotie: mw. W. Qu, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Analysis of bacterial transmission in contact lens wear and care

Promotor(s): prof.dr. H.C. van der Mei, prof.dr. J.M.M. Hooymans, prof.dr.ir. H.J. Busscher

Faculteit: Medische Wetenschappen

Coating in lenzendoosje verkleint risico ooginfectie

Het risico op een ooginfectie door het dragen van contactlenzen vermindert wanneer bewaardoosjes voor lenzen worden geïmpregneerd met een zilververbinding of behandeld met een antifouling-coating. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Wenwen Qu.

Microbiële keratitis is een ernstige complicatie als gevolg van het dragen van contactlenzen en kan leiden tot verlies van gezichtsvermogen. Wereldwijd lopen zo’n 125 miljoen contactlensdragers dit risico. Promovendus Qu onderzocht hoe dit risico gereduceerd kan worden. Het onderzoek vergroot het inzicht in de hechting van bacteriën aan het hoornvlies, contactlenzen en lenzendoosjes.

Qu stelt vast dat de door haar berekende kans op overdracht van bacteriën op het hoornvlies goed overeenkomt met experimentele data en met de principes in de oppervlakte-thermodynamica. Verder blijkt dat de hechtingskrachten van bacteriën verminderen door het gebruik van lenzendoosjes die zijn geïmpregneerd met een zilververbinding, of behandeld met een antifouling-coating. Ook zijn deze doosjes eenvoudiger schoon te maken.

Wenwen Qu (China, 1982) verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Biomedical Engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door ZonMw.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws