Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Drug treatment for Buruli ulcer

04 april 2012

Promotie: mw. W.A. Nienhuis, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Drug treatment for Buruli ulcer

Promotor(s): prof.dr. T.S. van der Werf

Faculteit: Medische Wetenschappen

Tropische ziekte Buruli ulcus: effectieve en goedkope behandeling ontdekt

De ernstige, verminkende ziekte Buruli ulcus kan eenvoudig en effectief behandeld worden met antibiotica. Operatieve verwijdering van zwerend weefsel is niet nodig. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Willemien Nienhuis. Buruli ulcus is een zwerende huidinfectie die met name kinderen in ontwikkelingslanden treft. De Wereldgezondheidsorganisatie schaart de ziekte - samen met 18 andere tropische aandoeningen - onder de verwaarloosde tropische ziektes. Lang heeft men gemeend dat operatieve verwijdering van aangedane weefsel de enige goede kans op genezing bood. Maar juist behandeling met antibiotica is zeer effectief, zo blijkt nu.

Nienhuis stelt vast dat dagelijkse behandeling met twee verschillende antibiotica (streptomycine injecties en rifampicine tabletten) gedurende acht weken uitermate effectief is, in ieder geval in de onderzochte 151 patiënten met een tot tien centimeter beperkte vorm van ziekte. Meer dan 90% van de patiënten geneest zonder dat de ziekte terugkomt. Wanneer de injectietherapie wordt verkort naar vier weken en de patiënt verder wordt behandeld met tabletten (claritromycine), blijkt de behandeling even effectief. Dat deze behandelmethode niet eerder werd ontdekt, heeft er waarschijnlijk mee te maken dat het wondoppervlak voorafgaand aan de genezing in veel gevallen vergroot, stelt Nienhuis. Deze ‘paradoxale respons’ moet niet verward worden met het falen van therapie. De onderzoekster pleit voor aanpassing van de behandelrichtlijn van de WHO. Ook pleit zij voor nader onderzoek naar de mogelijkheid de ziekte geheel zonder injecties, maar met enkel tabletten te behandelen.

Willemien Nienhuis (Buitenpost, 1978) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Infectieziekten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GSMS. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Europese Commissie. Nienhuis is nu in opleiding tot internist.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws