Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Iris van Rooij - How Cognitive Scientists are Not Dealing with Intractability (But Could Be)

13 maart 2012
Many computational models of human cognition are known to be intractable (e.g., NP-hard). This means that, even if the models may be able to describe human behavior in simplified lab settings, the postulated computations do not seem to scale to situations of real-world complexity. This theoretical problem is not specific to any particular cognitive domain or to any particular modeling framework. For instance, intractable models can be found in the domains of vision, decision making, reasoning, analogizing, similarity, action planning and communication; and they can be found in the symbolic, connectionist, probabilistic, and dynamical modeling paradigms.  
Given the pervasiveness of intractability, how are cognitive scientists dealing with it? I will argue in my talk that cognitive scientists are not dealing with it in a coherent and productive way. Moreover, by not facing the problem head-on, cognitive science may be missing out on an opportunity to probe the unique ways in which human minds/brains cope with the complexities of the world that they live in. I present illustrative examples of an approach that utilizes intractability rather than sweep it under the rug. I will explain how this approach may lay the foundations for the important goal of scaling models of cognition from the lab to the real world.  
Laatst gewijzigd:31 mei 2018 16:05
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2019

  Hulp bij de opvoeding vertraagt veroudering bij vogelvrouwen

  De zeldzame Seychellen rietzanger leeft in groepen. In elke groep bevinden zich één dominant mannetje en één dominant vrouwtje die zich voortplanten. Als er in de groep helpers zijn die assisteren bij het broeden en voeren van de jongen, verouderen...

 • 18 maart 2019

  Gekooide moleculaire motoren werken samen

  Chemici van de RUG zijn er in geslaagd om een groot aantal door licht aangedreven motoren samen te brengen in een soort kooi-achtige vaste 3D structuur, een metaal-organisch raamwerk. De ontdekking is op 18 maart gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 14 maart 2019

  Bedrijven geven Groningse bèta-studenten college

  Zo’n 200 Bèta-studenten van de Faculty of Science and Engineering krijgen deze maand een college van het bedrijfsleven. In de zogeheten Bedrijf&Studentmaand krijgen ze actuele case studies uit de praktijk voorgeschoteld en bedrijven zoals Philips Drachten...