Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Henrike Quaree - Persuasive communication in e-mental health; the influence of e-mail and sms messages on adherence

06 maart 2012

In the last 15 years a growing number of face-to-face psychotherapies are being converted to online interventions. A fenomenon that often occurs in e-mental health-interventions is a low adherence, which negatively influences the effectiveness of the intervention. My research project examined the influence of communication techniques on adherence in e-mental health-interventions. A specific focus has been placed on communication techniques that are capable of sending messages by mobile phone or over the internet. The literature study of this research project shows that e-mail and sms are the most commonly used techniques for this purpose, but that very little research has been done on the effectiveness of these techniques in increasing adherence. A randomized control trial has been executed to compare the effectiveness of e-mail and sms in increasing adherence. This test did not show a significant difference in the effectiveness of these techniques. The effect size however showed that e-mailmessages had a medium positive effect on the adherence. Also, participants preferred e-mail over sms for receiving daily text messages. Follow-up research with a larger number of participants is recommended to conclusively show the influence of e-mail and other text messages on adherence.

Laatst gewijzigd:31 mei 2018 16:05

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...