Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Henrike Quaree - Persuasive communication in e-mental health; the influence of e-mail and sms messages on adherence

06 maart 2012

In the last 15 years a growing number of face-to-face psychotherapies are being converted to online interventions. A fenomenon that often occurs in e-mental health-interventions is a low adherence, which negatively influences the effectiveness of the intervention. My research project examined the influence of communication techniques on adherence in e-mental health-interventions. A specific focus has been placed on communication techniques that are capable of sending messages by mobile phone or over the internet. The literature study of this research project shows that e-mail and sms are the most commonly used techniques for this purpose, but that very little research has been done on the effectiveness of these techniques in increasing adherence. A randomized control trial has been executed to compare the effectiveness of e-mail and sms in increasing adherence. This test did not show a significant difference in the effectiveness of these techniques. The effect size however showed that e-mailmessages had a medium positive effect on the adherence. Also, participants preferred e-mail over sms for receiving daily text messages. Follow-up research with a larger number of participants is recommended to conclusively show the influence of e-mail and other text messages on adherence.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:30

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...