Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Myogenic constriction in renal failure - cause and therapy

26 maart 2012

Promotie: dhr. P. Vavrinec, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Myogenic constriction in renal failure - cause and therapy

Promotor(s): prof.dr. R.H. Henning

Faculteit: Medische Wetenschappen

Gladde spier in nierslagaders cruciaal voor ontstaan nierschade

Een goede werking van de vasculaire gladde spiercontractie in kleine nierslagaders is cruciaal voor het beperken van nierschade en de progressie van nierziekte. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Peter Vavrinec.

Het onderzoek naar het ontstaan van hart- en vaatvaatziekten, nierfalen en hypertensie richt zich voor een groot deel op de rol van het endotheel, de bekleding van de vaatwand. De rol van het gladde spierweefsel in de slagaders blijft onderbelicht. Ten onrechte, zo stelt Vavrinec vast.

Hoe het intracellulaire mechanisme van myogene constrictie precies functioneert, is nog onduidelijk. Desalniettemin ziet Vavrinec verbetering van myogene constrictie na remming van het Renine-angiotensine aldosterone systeem (RAAS), een hormoonsysteem dat grote invloed heeft op onder meer de bloeddruk. Ook interventie in de GLP-1- en de EGF-signaaltransductie verbetert de myogene constrictie, zo stelt Vavrinec vast. Hiermee heeft hij nieuwe aangrijpingspunten voor therapie en diagnostiek blootgelegd. Nader onderzoek naar de contractiliteit van het vasculaire gladde spierweefsel is nodig, zo stelt de promovendus, met name naar de mechanismes die betrokken zijn bij myogene constrictie.

Peter Vavrinec (Bratislava, Slowakije, 1978) studeerde farmacie te Bratislava. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Klinische Farmacologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Ubbo Emmius Fonds.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 23 februari 2018

  Kinderen met astma blijken aangepast dna te hebben

  Kinderen met astma blijken epigenetische, chemische veranderingen van hun dna te hebben. Op hun dna zijn nu 14 plekken vastgesteld, die samenhangen met astma. Het bijzondere is dat deze 14 plekken in de eerste 4 jaar van hun leven zijn veranderd. Deze...

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...