Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Infections, inflammation and venous thrombosis. An epidemiological perspective

28 maart 2012

Promotie: dhr. Y.I.G.V. Tichelaar, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Infections, inflammation and venous thrombosis. An epidemiological perspective

Promotor(s): prof.dr. J.C. Kluin-Nelemans

Faculteit: Medische Wetenschappen

Alledaagse ontstekingsklachten verhogen risico op trombose

Alledaagse, relatief onschuldige ontstekingsklachten zoals luchtweginfecties, diarree of een grieperig gevoel, brengen een verhoogde kans op trombose met zich mee. Hierdoor vergroot het risico op een longembolie of een trombosebeen. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Vladimir Tichelaar.

Ook andere ziekten, zoals chronische infecties en auto-immuunziekten, zorgen voor een verhoogd risico op trombose, zo stelt Tichelaar vast in analyse van studies die de afgelopen vijftien jaar werden verricht. De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn hier voorbeelden van. Tijdens een opvlamming van een chronische darmziekte is het risico op veneuze trombose tot acht maal verhoogd. Verder laat Tichelaar zien dat patiënten met een HIV-infectie een hoog risico hebben op veneuze en arteriële trombose, zoals een hartinfarct of een beroerte, en dat een infectie met cytomegalovirus bij deze patiënten een extra verstoring van de stollingsfactoren in het bloed veroorzaakt.

Bij patiënten met een acute veneuze trombose bestaat er een relatie tussen het bloedglucose en de trombose, zo ontdekte Tichelaar. Hoe hoger de glucosewaarden, hoe groter de waarschijnlijkheid dat er een veneuze trombose gevonden wordt. Dokters moeten alert zijn op het gebruik van nieuwe antistollingsmedicijnen, waaronder Rivaroxaban, stelt Tichelaar ten slotte vast. Gebruik van dit medicijn blijkt de meting van onder andere factor VIII te beïnvloeden.

Vladimir Tichelaar (Harlingen, 1979) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Hematologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Stichting ter bevordering van Onderwijs en Onderzoek naar Trombose, Hemostase en Reologie. Tichelaar is in opleiding tot internist in het MST te Enschede.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 23 februari 2018

  Kinderen met astma blijken aangepast dna te hebben

  Kinderen met astma blijken epigenetische, chemische veranderingen van hun dna te hebben. Op hun dna zijn nu 14 plekken vastgesteld, die samenhangen met astma. Het bijzondere is dat deze 14 plekken in de eerste 4 jaar van hun leven zijn veranderd. Deze...

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...