Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Infections, inflammation and venous thrombosis. An epidemiological perspective

28 maart 2012

Promotie: dhr. Y.I.G.V. Tichelaar, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Infections, inflammation and venous thrombosis. An epidemiological perspective

Promotor(s): prof.dr. J.C. Kluin-Nelemans

Faculteit: Medische Wetenschappen

Alledaagse ontstekingsklachten verhogen risico op trombose

Alledaagse, relatief onschuldige ontstekingsklachten zoals luchtweginfecties, diarree of een grieperig gevoel, brengen een verhoogde kans op trombose met zich mee. Hierdoor vergroot het risico op een longembolie of een trombosebeen. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Vladimir Tichelaar.

Ook andere ziekten, zoals chronische infecties en auto-immuunziekten, zorgen voor een verhoogd risico op trombose, zo stelt Tichelaar vast in analyse van studies die de afgelopen vijftien jaar werden verricht. De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn hier voorbeelden van. Tijdens een opvlamming van een chronische darmziekte is het risico op veneuze trombose tot acht maal verhoogd. Verder laat Tichelaar zien dat patiënten met een HIV-infectie een hoog risico hebben op veneuze en arteriële trombose, zoals een hartinfarct of een beroerte, en dat een infectie met cytomegalovirus bij deze patiënten een extra verstoring van de stollingsfactoren in het bloed veroorzaakt.

Bij patiënten met een acute veneuze trombose bestaat er een relatie tussen het bloedglucose en de trombose, zo ontdekte Tichelaar. Hoe hoger de glucosewaarden, hoe groter de waarschijnlijkheid dat er een veneuze trombose gevonden wordt. Dokters moeten alert zijn op het gebruik van nieuwe antistollingsmedicijnen, waaronder Rivaroxaban, stelt Tichelaar ten slotte vast. Gebruik van dit medicijn blijkt de meting van onder andere factor VIII te beïnvloeden.

Vladimir Tichelaar (Harlingen, 1979) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Hematologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Stichting ter bevordering van Onderwijs en Onderzoek naar Trombose, Hemostase en Reologie. Tichelaar is in opleiding tot internist in het MST te Enschede.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 25 mei 2018

  Een genschakelaar om gezond oud te kunnen worden

  Ouder worden gaat vaak gepaard met een afname van spierkracht en het ontstaan van ouderdomsziekten. Het is bekend dat een caloriebeperkt dieet verouderingsprocessen kan vertragen en daardoor het ontstaan van deze ziekten. Onderzoekers van het European...

 • 24 mei 2018

  Familie IC-patiënten tevreden over kwaliteit einde-leven-zorg

  Familieleden van patiënten op de Intensive Care vinden de kwaliteit van de zorg die daar geboden wordt, goed. Ze zijn in het bijzonder tevreden over de zorg aan het einde van het leven. Als verbeterpunt geven families aan dat ze meer betrokken hadden...

 • 24 mei 2018

  Deel antipestprogramma’s effectief

  Iedereen is ervan doordrongen dat pesten onwenselijk is. De consequenties voor kinderen die op school gepest worden, zijn bijzonder negatief: van slechte schoolprestaties tot psychische klachten als depressiviteit, klachten die kunnen aanhouden tot...