Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Galectins, (re)myelination and multiple sclerosis pathology

28 maart 2012

Promotie: mw. M. Stancic, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Galectins, (re)myelination and multiple sclerosis pathology

Promotor(s): prof.dr. D. Hoekstra

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nieuw aangrijpingspunt voor MS-therapie

Multiple sclerose (MS) is een aandoening van het centraal zenuwstelsel, waarbij de isolerende laag die om zenuwvezels zit wordt aangetast. Hierdoor kunnen onder andere verlammingsverschijnselen ontstaan. Oligodendrocyten zijn de cellen die verantwoordelijk zijn voor het herstel van de isolerende laag myeline rond zenuwvezels.

Promovenda Mirjana Stancic onderzocht hoe voorlopercellen van oligodendrocyten gedurende de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel uitrijpen tot volwassen myeline-vormende oligodendrocyten. Uit haar onderzoek blijkt dat zogeheten galectines (eiwitten die binden aan β-galactoside bevattende eiwitten en lipiden) een belangrijke rol spelen tijdens de uitrijping van oligodendrocyten en in MS-laesies. Verder blijken galectines het gedrag van gliacellen te beïnvloeden, die ook een belangrijke rol spelen bij het herstel na hersenschade. Ten slotte vond Stancic een verhoogde aanwezigheid van een aantal galectines in MS-laesies, wat een rol in de pathologie suggereert. Galectines, zo stelt de promovenda vast, lijken veelbelovende doeleiwitten voor de ontwikkeling van therapieën voor de behandeling van MS.

Mirjana Stancic (Servië, 1981) studeerde moleculaire biologie te Belgrado. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN. Stancic werkt inmiddels als onderzoeker in het universitair ziekenhuis van Zürich, Zwitserland.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 juni 2018

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD Instellingen die verslavingszorg aanbieden, doen er verstandig aan om patiënten direct bij intake te screenen op ADHD. Dat vindt promovendus en psychiater in opleiding Katelijne van Emmerik-van...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 07 juni 2018

  Hoge sterfte onder leverpatiëntjes toont belang van levende donatie

  Twintig procent van de patiëntjes jonger dan zes maanden met de zeldzame leverziekte galgangatresie en ernstige leverbeschadiging die tussen 2001 en 2014 op de wachtlijst voor een levertransplantatie stonden, overleed voor een geschikte donorlever beschikbaar...