Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Galectins, (re)myelination and multiple sclerosis pathology

28 maart 2012

Promotie: mw. M. Stancic, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Galectins, (re)myelination and multiple sclerosis pathology

Promotor(s): prof.dr. D. Hoekstra

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nieuw aangrijpingspunt voor MS-therapie

Multiple sclerose (MS) is een aandoening van het centraal zenuwstelsel, waarbij de isolerende laag die om zenuwvezels zit wordt aangetast. Hierdoor kunnen onder andere verlammingsverschijnselen ontstaan. Oligodendrocyten zijn de cellen die verantwoordelijk zijn voor het herstel van de isolerende laag myeline rond zenuwvezels.

Promovenda Mirjana Stancic onderzocht hoe voorlopercellen van oligodendrocyten gedurende de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel uitrijpen tot volwassen myeline-vormende oligodendrocyten. Uit haar onderzoek blijkt dat zogeheten galectines (eiwitten die binden aan β-galactoside bevattende eiwitten en lipiden) een belangrijke rol spelen tijdens de uitrijping van oligodendrocyten en in MS-laesies. Verder blijken galectines het gedrag van gliacellen te beïnvloeden, die ook een belangrijke rol spelen bij het herstel na hersenschade. Ten slotte vond Stancic een verhoogde aanwezigheid van een aantal galectines in MS-laesies, wat een rol in de pathologie suggereert. Galectines, zo stelt de promovenda vast, lijken veelbelovende doeleiwitten voor de ontwikkeling van therapieën voor de behandeling van MS.

Mirjana Stancic (Servië, 1981) studeerde moleculaire biologie te Belgrado. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN. Stancic werkt inmiddels als onderzoeker in het universitair ziekenhuis van Zürich, Zwitserland.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...