Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Uncovering new genes related to heart failure

28 maart 2012

Promotie: mw. B. Lu, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Uncovering new genes related to heart failure

Promotor(s): prof.dr. W.H. van Gilst

Faculteit: Medische Wetenschappen

Ontstaan hartfalen verder ontrafeld

Door de vergrijzing neemt het aantal patiënten met hartfalen toe. Hartfalen is een ernstige aandoening, waarbij het hart niet meer voor voldoende zuurstof kan zorgen. De patiënt wordt hierdoor kortademig en raakt chronisch vermoeid. De prognose en kwaliteit van het leven zijn slecht.

Hypertrofie, de groei van de hartspiercellen, is van grote invloed op het ontstaan van hartfalen. Promovenda Bo Lu ging op zoek naar genen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan voor hypertrofie en hartfalen. Haar onderzoek levert een betrouwbare lijst op met genen die geassocieerd zijn met de ontwikkeling van hartfalen en hypertrofie van de hartspiercellen. De lijst bevat genen waarvan reeds bekend was dat ze betrokken zijn bij hartfalen, maar ook nieuwe genen die hier nog niet eerder mee in verband waren gebracht. Eén van deze onbekende genen, Dhrs7c werd nader onderzocht. Lu toont aan dat dit gen voornamelijk in het hart en de spieren tot expressie komt. Bovendien was de expressie van Dhrs7c veranderd in hartbiopten van patiënten met hartfalen.

De resultaten van dit onderzoek kunnen helpen de achterliggende mechanismen van hartfalen verder te ontrafelen en een doeltreffende behandeling te ontwikkelen.

Bo Lu (China, 1980) verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Na haar promotie wordt Lu cardioloog te Harbin, China.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...