Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Hans Christian Ørsted. Natuurwetenschapper als estheticus

22 maart 2012

Promotie: dhr. J. Millekamp, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Hans Christian Ørsted. Natuurwetenschapper als estheticus

Promotor(s): prof.dr. A.M. Swanson

Faculteit: Letteren

Portret van eigenzinnig wetenschapper Ørsted

Jan Millekamp beschrijft in zijn proefschrift de ontwikkeling van Hans Christian Ørsted als natuurwetenschapper en estheticus. De Deense natuurwetenschapper Hans Christian Ørsted (1777-1851) staat bekend als de ontdekker van het elektromagnetisme, een ontdekking die letterlijk en definitief onze moderne wereld veranderd heeft. In Denemarken is hij echter ook bekend als dichter en essayist. Het interessante is dat zijn natuurwetenschappelijke en esthetische werk een nauwe relatie met elkaar hebben. De oorzaak ligt in zijn epistemologie, waarin de natuurwetenschappen en de culturele en maatschappelijke kennisgebieden een samenhangende eenheid vormen, die vooral door experimenten gekend kan worden.

Ørsted is de uitvinder van het begrip ‘gedachte-experiment’, een term en techniek, die nu breed in de wetenschap, zoals in de moderne fysica, wordt gebruikt. Jan Millekamp beschrijft in zijn proefschrift de ontwikkeling van Ørsted als natuurwetenschapper en estheticus. Ørsted won bijvoorbeeld in 1796 de grote prijs voor de esthetica van de universiteit van Kopenhagen met een essay over de poëtica en een jaar later aan dezelfde universiteit de grote prijs voor de geneeskunde met een belangrijk essay over de oorsprong en functie van het vruchtwater. Hij was in zijn tijd bekend en bevriend met de leidende culturele persoonlijkheden in Denemarken, Noorwegen en Zweden, terwijl hij door zijn soms jaren durende wetenschappelijke reizen grote bekendheid genoot in de wetenschappelijke en culturele kringen in heel West-Europa. Hij heeft van jongs af als leidraad voor zijn wetenschappelijke en literaire werk de radicale bewering gehanteerd, dat het de krachten en niet de atomen dienen te zijn, die de fundamentele basis vormen voor de bestudering van het geestelijke en fysieke leven.

Jan Millekamp (Schoonebeek, 1947) is wiskundig ingenieur (studie aan Technische Universiteit Delft). Hij studeerde op latere leeftijd Scandinavistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, aan welke afdeling hij ook zijn promotieonderzoek verrichtte.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....