Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Click for PET. Click chemistry as a tool for 18F radiolabelling

19 maart 2012

Promotie: mw. L.S. Campbell-Verduyn, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Click for PET. Click chemistry as a tool for 18F radiolabelling

Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa, prof.dr. P.H. Elsinga, prof.dr. R.A. Dierckx

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

‘Click’ chemie als gereedschap voor PET-radiolabeling

In haar proefschrift beschrijft Lachlan Campbell-Verduyn het toepassen van ‘click’ chemie bij radiolabeling voor positronemissietomografie (PET), een medische beeldvormende techniek. Een PET-scan is een nucleaire beeldvormingstechniek waarbij een radioactief isotoop aan de patiënt wordt toegediend. Het doel is om zo bijvoorbeeld een tumor zichtbaar te maken. Voor het bereiden van een injecteerbare vloeistof moet het isotoop eerst aan een geschikte drager, bijvoorbeeld een peptide, worden verbonden. Deze chemische synthese moet snel en gemakkelijk verlopen, want de PET-techniek werkt met snel vervallende isotopen.

De CuAAC ‘click’ reactie, een koper-gekatalyseerde 1,3-dipolaire cycloadditie van alkynen en azides, is snel, selectief en robuust, en werkt onder een scala aan reactiecondities. In een onderzoeksgebied waar eenvoud en reactiesnelheid cruciaal zijn, spreekt het, aldus Campbell-Verduyn, voor zich dat ‘click’ chemie naar voren is gekomen als een uitstekende techniek voor radiolabeling. Twee hoofddoelen werden nagestreefd; ten eerste het verhogen van de reactiesnelheid van de CuAAC en ten tweede het verkennen van mogelijkheden om het gebruik van koper in de ‘click’ reactie te vermijden om in vitro en in vivo labeling mogelijk te maken. Het eerste doel werd bereikt door gebruik te maken van het fosforamidietligand MonoPhos waardoor de reactiesnelheid drastisch toenam. Het tweede doel werd bereikt door middel van het in situ genereren van benzyne dat reageert met azides tot benzotriazolen, en door synthese van een ‘gespannen’ cyclooctyn. Beide methoden, zowel koper-gekatalyseerd als kopervrij, zijn toegepast in de labeling van bombesine, een peptide dat veelvuldig gebruikt wordt in de beeldvorming van bepaalde kankersoorten, met [18F].

Lachlan Campbell-Verduyn (Canada, 1986) studeerde scheikunde aan de Mount Allison University. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Stratingh Institute for Chemistry van de RUG en de afdeling Nuclear Medicine and Molecular Imaging van het UMCG. Na afronding van het onderzoek is ze een nieuwe studie gaan volgen aan de Harvard Law School.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...