Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Atherosclerosis in systemic autoimmune diseases. Early markers and risk factor

14 maart 2012

Promotie: dhr. H.L.A. Nienhuis, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Atherosclerosis in systemic autoimmune diseases. Early markers and risk factor

Promotor(s): prof.dr. C.G.M. Kallenberg

Faculteit: Medische Wetenschappen

Drukgolven in het bloed voorspellen vaatafwijkingen bij auto-immuunziekten

Pulse wave analyse (PWA) is een geschikte methode om vroege vaatafwijkingen op te sporen bij patiënten met systemische auto-immuunziekten, zoals reuma, lupus en de ziekte van Wegener. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Hans Nienhuis.

Voor PWA wordt een drukmetertje op de polsslagader geplaatst, waarmee drukgolven die bij de hartslag ontstaan worden geregistreerd. Met een natuurkundig model kan de elasticiteit van de slagaderen worden afgeleid. De elasticiteit is verlaagd bij patiënten met systemische auto-immuunziekten die nog geen slagaderverkalking hebben, zo toont Nienhuis aan. Hij concludeert verder dat de stapeling van versuikerde eiwitten (advanced glycation end products; AGE’s) bij patiënten met systemische auto-immuunziekten verhoogd is. Ook vond hij een genetische verandering in de receptor voor AGE’s die het risico op het krijgen van reuma en lupus vergroot en die het risico op hart- en vaatziekten bij patiënten met reuma mogelijk kan helpen voorspellen.

Nader onderzoek moet uitwijzen of PWA het risico op slagaderverkalking kan helpen voorspellen en of behandeling gericht op verminderde stapeling van AGE’s slagaderverkalking kan remmen of voorkomen.

Hans Nienhuis (Groningen, 1983) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Jan Kornelis de Cock Stichting, Junior Scientific Masterclass en Novartis Pharma B.V. Nienhuis werkt als arts-assistent in het Medisch Centrum Leeuwarden en als onderzoeker in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 25 mei 2018

  Een genschakelaar om gezond oud te kunnen worden

  Ouder worden gaat vaak gepaard met een afname van spierkracht en het ontstaan van ouderdomsziekten. Het is bekend dat een caloriebeperkt dieet verouderingsprocessen kan vertragen en daardoor het ontstaan van deze ziekten. Onderzoekers van het European...

 • 24 mei 2018

  Familie IC-patiënten tevreden over kwaliteit einde-leven-zorg

  Familieleden van patiënten op de Intensive Care vinden de kwaliteit van de zorg die daar geboden wordt, goed. Ze zijn in het bijzonder tevreden over de zorg aan het einde van het leven. Als verbeterpunt geven families aan dat ze meer betrokken hadden...

 • 24 mei 2018

  Deel antipestprogramma’s effectief

  Iedereen is ervan doordrongen dat pesten onwenselijk is. De consequenties voor kinderen die op school gepest worden, zijn bijzonder negatief: van slechte schoolprestaties tot psychische klachten als depressiviteit, klachten die kunnen aanhouden tot...