Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Oncostatin M and leukemia inhibitory factor in excitotoxicity

14 maart 2012

Promotie: dhr. S. Moidunny, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Oncostatin M and leukemia inhibitory factor in excitotoxicity

Promotor(s): prof.dr. K.P.H. Biber, prof.dr. H.W.G.M. Boddeke

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nieuwe inzichten in natuurlijke bescherming tegen alzheimer en parkinson

Cytokines van de IL-6 familie leveren mogelijk aangrijpingspunten in de strijd tegen ziektes als alzheimer en parkinson. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Shamsudheen Moidunny.

Oncostatine M (OSM) and leukemie inhibirende factor (LIF) zijn cytokines die tot de interleukine-6 (IL-6) cytokine familie behoren. Bij neurodegeneratieve ziekten zoals alzheimer en parkinson worden deze stoffen in overmaat geproduceerd. Eerder onderzoek suggereerde dat OSM en LIF een beschermend effect hebben. Het mechanisme hierachter was echter nog onduidelijk. Het onderzoek van Moidunny brengt hier voor het eerst enige helderheid in.

Een belangrijke oorzaak voor celdood van neuronen bij neurodegeneratieve ziekten is de toxiciteit van glutamaat, een stof die signalen overdraagt tussen zenuwcellen. Het onderzoek van Moidunny laat zien dat zowel OSM als LIF neuronen beschermt tegen glutamaat. Hoewel de cytokines op elkaar lijken, gebruiken ze verschillende mechanismen bij de bescherming van neuronen.

Het beschermende effect van OSM wordt veroorzaakt door verhoging van de hoeveelheid adenosine A1 receptor (A1R), een membraaneiwit dat neuronen bescherming biedt, zo laat de promovendus zien. Het beschermende effect van LIF lijkt onafhankelijk van de hoeveelheid A1R in de membraan van neuronen en hangt meer samen met de vrijzetting van LIF uit astrocyten.

Shamsudheen Moidunny (India, 1982) studeerde biotechnologie te Kozhikode, India. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Neurowetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...