Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Oncostatin M and leukemia inhibitory factor in excitotoxicity

14 maart 2012

Promotie: dhr. S. Moidunny, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Oncostatin M and leukemia inhibitory factor in excitotoxicity

Promotor(s): prof.dr. K.P.H. Biber, prof.dr. H.W.G.M. Boddeke

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nieuwe inzichten in natuurlijke bescherming tegen alzheimer en parkinson

Cytokines van de IL-6 familie leveren mogelijk aangrijpingspunten in de strijd tegen ziektes als alzheimer en parkinson. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Shamsudheen Moidunny.

Oncostatine M (OSM) and leukemie inhibirende factor (LIF) zijn cytokines die tot de interleukine-6 (IL-6) cytokine familie behoren. Bij neurodegeneratieve ziekten zoals alzheimer en parkinson worden deze stoffen in overmaat geproduceerd. Eerder onderzoek suggereerde dat OSM en LIF een beschermend effect hebben. Het mechanisme hierachter was echter nog onduidelijk. Het onderzoek van Moidunny brengt hier voor het eerst enige helderheid in.

Een belangrijke oorzaak voor celdood van neuronen bij neurodegeneratieve ziekten is de toxiciteit van glutamaat, een stof die signalen overdraagt tussen zenuwcellen. Het onderzoek van Moidunny laat zien dat zowel OSM als LIF neuronen beschermt tegen glutamaat. Hoewel de cytokines op elkaar lijken, gebruiken ze verschillende mechanismen bij de bescherming van neuronen.

Het beschermende effect van OSM wordt veroorzaakt door verhoging van de hoeveelheid adenosine A1 receptor (A1R), een membraaneiwit dat neuronen bescherming biedt, zo laat de promovendus zien. Het beschermende effect van LIF lijkt onafhankelijk van de hoeveelheid A1R in de membraan van neuronen en hangt meer samen met de vrijzetting van LIF uit astrocyten.

Shamsudheen Moidunny (India, 1982) studeerde biotechnologie te Kozhikode, India. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Neurowetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...

 • 07 september 2018

  UMCG onderzoekt effect behandeling met virtual reality voor fantoompijn

  Het UMCG doet mee aan een groot internationaal onderzoek naar een nieuwe behandeling van fantoompijn. Bij deze behandeling krijgen patiënten trainingen met behulp van virtual reality en augmented reality.