Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nano-koelelement magnetisch aan te sturen

07 februari 2012

Onderzoekers het Zernike Institute for Advanced Materials van de Rijksuniversiteit Groningen zijn erin geslaagd om een koelelement te ontwikkelen op nanoschaal, dat ze magnetisch aan en uit kunnen schakelen. De werking hiervan is gebaseerd op het magnetisch moment van de elektronen (de spin). Een dergelijke koeling kan een oplossing bieden voor het groeiende probleem van warmteproductie in steeds kleinere elektrische componenten.

De onderzoekers publiceerden hun resultaten 5 februari online in het gerenommeerde tijdschrift Nature Nanotechnology. Het onderzoek is mede gefinancierd door de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM).

Elk elektron heeft een magnetisch moment, ofwel 'spin'. Wanneer een elektrische stroom door een magnetische laag wordt gestuurd, richten de spins van de elektronen in die stroom zich allemaal dezelfde kant op (parallel aan de magnetisatie). Naast de ladingstroom ontstaat zo een spinstroom.

De onderzoekers laten zien dat het mogelijk is om met een dergelijke spinstroom de temperatuur op een grensvlak tussen een niet-magnetisch metaal en een magnetisch metaal te beïnvloeden. Door de magnetisatie (spinrichting) in een van de magnetische lagen om te klappen kan het koelen van het grensvlak aan- en uitgezet worden. Het effect is daarmee programmeerbaar.

In het experiment maken de onderzoekers gebruik van een nanopilaar van twee magnetische lagen met daar tussen een niet-magnetische laag. Wanneer ze een stroom door deze pilaar sturen ontstaan er spinstromen van de ene magnetische laag, door de niet-magnetische laag, naar de andere magnetische laag. In de magnetische lagen transporteren elektronen met de ene spinrichting meer warmte dan die met de andere spinrichting, waardoor er een temperatuurverschil ontstaat. Dit hebben de onderzoekers gemeten met behulp van een speciaal ontworpen thermometer op nanoschaal, die ze dicht bij de pilaar plaatsten.

De nu gepubliceerde resultaten staan aan de wieg van de 'spin-caloritronica', een nieuw onderzoeksgebied binnen de spin-elektronica, dat de rol van het magnetisch moment van elektronen in warmtetransport bestudeert.

Referentie
'Direct observation of the spin-dependent Peltier effect', J. Flipse, F. L. Bakker, A. Slachter, F. K. Dejene and B. J. vanWees, Nature Nanotechnology (2012) DOI: 10.1038/NNANO.2012.2

Laatst gewijzigd:10 januari 2018 15:27
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2018

  Merels in de stad minder gezond, maar leven langer

  Merels in de stad leven langer dan hun soortgenoten in de bossen, maar zijn minder gezond zijn dan hun familie op het platteland. Dat blijkt uit een studie van RUG biologen in vijf Europese steden die op 21 maart is gepubliceerd in het tijdschrift Biology...

 • 20 maart 2018

  Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

  Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen...

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...