Vijftig verwilderde katten op Schiermonnikoog
In het Nationale Park Schiermonnikoog struinen zo’n 50 verwilderde katten rond. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. De verwilderde katten eten vooral veldmuizen, konijnen, hazen en vogels. De kattenpopulatie lijkt niet sterk toegenomen sinds de jacht begin jaren negentig is gestaakt.
Verwilderde katten zijn onafhankelijk van de mens. Ze leven ‘in het wild’, waar ze zelf hun voedsel bij elkaar roven en jongen krijgen. Verwilderde katten worden vaak groter dan huiskatten en verschillen ook in hun gedrag; ze zijn schuwer en soms zelfs agressief. De verwilderde katten op Schiermonnikoog stammen af van de huiskatten uit het dorp, waar ze ooit ontsnapten of werden losgelaten. Ze vormen al decennia een blijvende populatie op het eiland.
Eilanden gevoelig
Katten kunnen een behoorlijke aanslag plegen op de lokale fauna. Er zijn zelfs tientallen diersoorten uitgestorven door introductie van de kat! Dit gebeurde vooral op eilanden waar voorheen geen predator aanwezig was. Ook op Schiermonnikoog komt van nature geen grote predator voor. Hier lopen vooral grond- en holenbroeders risico, maar ook bijvoorbeeld het konijn, dat nog niet hersteld is van de ziekte VHS.
Camera’s en keutels
MSc student Tjitse op de Hoek plaatste deze zomer aan de oost- en westkant van het eiland cameravallen. Deze maakten foto’s van passerende dieren. Op deze manier werd de aanwezigheid van de individuele katten vastgelegd en kon het aantal worden bepaald. Daarnaast ploos hij 180 kattenkeutels uit om erachter te komen wat de dieren eten.
Dieet
Uit het onderzoek komt naar voren dat de katten veelal veldmuizen eten. De veldmuis is pas sinds 1996 op het eiland, meegekomen met een lading hooi van het vasteland. Ook blijken konijnen, hazen en vogels een groot deel van het dieet te vormen. De Rijksuniversiteit wil het onderzoek graag herhalen in het voorjaar om te bepalen of het dieet van de verwilderde katten tijdens het broedseizoen verschuift van zoogdieren naar vogels.
Vervolg
Dit onderzoek is een eerste stap om de impact van de verwilderde katten op het eiland te bepalen. Op basis van deze eerste populatieschatting en het vervolg van de dieetstudie zullen de effecten op de prooipopulaties worden berekend, en vervolgens op het hele ecosysteem.
Nadere informatie:
Dr.ir. Chris Smit, vakgroep Community and Conservation Ecology van het Center for Ecological and Evolutionary Studies (CEES), Rijksuniversiteit Groningen, c.smit rug.nl, tel. 050-363 8833.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:51 |
Meer nieuws
-
02 juli 2025
Relinde Weil herbenoemd als lid van Raad van Toezicht RUG
Het heeft de Minister behaagd Relinde Weil te benoemen voor een tweede termijn als lid van de Raad van Toezicht RUG.
-
02 juli 2025
Investering van € 30 miljoen voor RUG spin-off Portal Biotech
Portal Biotech, een pionier op het gebied van eiwitidentificatie en -sequencing met behulp van nanoporiën, heeft een bedrag van € 30 miljoen aan serie A-financiering opgehaald. De financiering zal worden gebruikt voor de commerciële uitrol en...