Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Vijftig verwilderde katten op Schiermonnikoog

20 februari 2012

In het Nationale Park Schiermonnikoog struinen zo’n 50 verwilderde katten rond. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. De verwilderde katten eten vooral veldmuizen, konijnen, hazen en vogels. De kattenpopulatie lijkt niet sterk toegenomen sinds de jacht begin jaren negentig is gestaakt.

Verwilderde katten zijn onafhankelijk van de mens. Ze leven ‘in het wild’, waar ze zelf hun voedsel bij elkaar roven en jongen krijgen. Verwilderde katten worden vaak groter dan huiskatten en verschillen ook in hun gedrag; ze zijn schuwer en soms zelfs agressief. De verwilderde katten op Schiermonnikoog stammen af van de huiskatten uit het dorp, waar ze ooit ontsnapten of werden losgelaten. Ze vormen al decennia een blijvende populatie op het eiland.  

Eilanden gevoelig

Katten kunnen een behoorlijke aanslag plegen op de lokale fauna. Er zijn zelfs tientallen diersoorten uitgestorven door introductie van de kat! Dit gebeurde vooral op eilanden waar voorheen geen predator aanwezig was. Ook op Schiermonnikoog komt van nature geen grote predator voor. Hier lopen vooral grond- en holenbroeders risico, maar ook bijvoorbeeld het konijn, dat nog niet hersteld is van de ziekte VHS.  

Camera’s en keutels

MSc student Tjitse op de Hoek plaatste deze zomer aan de oost- en westkant van het eiland cameravallen. Deze maakten foto’s van passerende dieren. Op deze manier werd de aanwezigheid van de individuele katten vastgelegd en kon het aantal worden bepaald. Daarnaast ploos hij 180 kattenkeutels uit om erachter te komen wat de dieren eten.  

Dieet

Uit het onderzoek komt naar voren dat de katten veelal veldmuizen eten. De veldmuis is pas sinds 1996 op het eiland, meegekomen met een lading hooi van het vasteland. Ook blijken konijnen, hazen en vogels een groot deel van het dieet te vormen. De Rijksuniversiteit wil het onderzoek graag herhalen in het voorjaar om te bepalen of het dieet van de verwilderde katten tijdens het broedseizoen verschuift van zoogdieren naar vogels.  

Vervolg

Dit onderzoek is een eerste stap om de impact van de verwilderde katten op het eiland te bepalen. Op basis van deze eerste populatieschatting en het vervolg van de dieetstudie zullen de effecten op de prooipopulaties worden berekend, en vervolgens op het hele ecosysteem.  

Nadere informatie:

Dr.ir. Chris Smit, vakgroep Community and Conservation Ecology van het Center for Ecological and Evolutionary Studies (CEES), Rijksuniversiteit Groningen, c.smit@rug.nl, tel. 050-363 8833.

Laatst gewijzigd:10 januari 2018 15:25

Meer nieuws

 • 20 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...