Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Jos Roerdink - Visualization of brain connectivity from Diffusion Tensor Imaging data

28 februari 2012

In this talk, I will discuss some recent work on the visualization and analysis of brain connectivity from Diffusion Tensor Imaging (DTI) data.

A new illustrative fiber tract visualization technique for DTI data is presented, which is inspired by hand-drawn illustration in medical textbooks. The method can also be applied using direct touch interaction on modern wall or table displays.  Next, a novel tensor interpolation method is introduced that allows DTI streamlining to overcome low-anisotropy regions. Then I discuss the application of DTI for studying brain connectivity in patients with tinnitus. Using a probabilistic DTI approach, we determined the characteristics of fiber tracts from the inferior colliculus to the medial geniculate body up to the primary auditory cortex, and also the connections between the auditory system and the amygdala, which may be involved in some forms of tinnitus.  Finally, I present a force-directed graph layout (FDGL) method as an explorative tool for connectivity-based brain parcellation studies.  It is shown how the method can be used to investigate changes in connectivity patterns in the supplementary motor area (SMA).

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:30
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...