Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Extra Colloquium Mathematics, Mohammed Younas

23 februari 2012

 

Date: Thursday, February 23rd 2012

Speaker: Mohammed Younas

Room: 5161.0267 (Bernoulliborg)

Time: 16.15

 

 

 

 

Title: “Scalable, Parallel Poisson Solvers for CFD Problems”

 


Abstract:

 

Most of the computational resources needed to compute incompressible turbulent flow are used to solve the Poisson equation for the pressure. Therefore we have considered the parallel performance of the most efficient and scalable solvers given in PETSc (Portable, Extensible Toolkit for Scientific computation) for linear systems, e.g. Krylov Subspace Methods and Algebraic Multigrid methods. The symmetric Poisson problem in three dimensions with up to 1000 Million grid points has been solved. The CG method with ML as preconditioner gives the best results. In case the boundary conditions yield a non-symmetric Poisson matrix, the problem has been solved with the help of GMRES in combination with various preconditioners. In non-symmetric Poisson case the problems are evolved after the discretization of Navier-Stokes equations (conservation of mass and momentum) for incompressible one-phase and compressible two-phase flow, following a free water surface with in- and outflow boundary conditions. Also in this case an AMG preconditioner shows good results.
Furthermore, the direct numerical simulations of turbulent channel flows are considered for a series of Reynolds numbers up to Re_{tau} approximately 1400. For that up to 1024 processors are used. The Poisson solver for the pressure is again taken from the PETSc toolkit, and the Message Passing Interface (MPI) standard is applied to transform the remaining parts of the computer program into a parallel Fortran-code. The Poisson solver takes about 90% of the computing time. In this application the ML preconditioner turns out to be slightly more efficient than BoomerAMG.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and

Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl)

Laatst gewijzigd:06 juni 2018 14:05

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...