Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG blokkeert BitTorrent in studentenflats

28 februari 2012

De Rijksuniversiteit Groningen blokkeert per 1 maart 2012 het BitTorrent dataverkeer van studentenflats die zijn aangesloten op het bedrijfsnetwerk van de universiteit. Reden daarvoor is het grote aantal klachten dat de universiteit ontving van Amerikaanse copyrightbureaus over het verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal vanuit het universitaire netwerk.

BitTorrent is een programma om grote files zoals films en computergames te downloaden. BitTorrent gebruikt de pc van waaruit het downloaden plaatsvindt echter gelijktijdig als verspreidingspunt om files te uploaden.

Dit laatste is volgens gangbare opvattingen illegaal. Dat zorgt ervoor dat het CIT computercentrum van de universiteit met grote regelmaat misbruikmeldingen ontvangt van Amerikaanse bureaus die voor filmmaatschappijen en producenten van computergames werken.

In 2011 ontving de RUG ongeveer 400 van dergelijke meldingen. Daarin wordt gedreigd met claims als de universiteit als verantwoordelijke organisatie niet optreedt tegen de gebruikers van de pc’s van waaruit het materiaal wordt verspreid. 

Het CIT neemt na een melding contact op met de studenten om ze er op te wijzen dat ze bedoeld of onbedoeld handelen in strijd met de gebruiksregels voor universitaire computersystemen van de RUG. Enkele malen per jaar worden na herhaalde waarschuwingen aansluitingen afgesloten van het RUG- netwerk.

Een en ander brengt voor de beheerders van het RUG-netwerk veel werk met zich mee dat buiten de eigenlijke taken van het computercentrum valt. Daarom heeft de universiteit besloten om het BitTorrent protocol voor de betreffende studentenflats te blokkeren.

De universiteit is van mening dat de discussie die op dit moment tussen internetproviders en copyrightorganisaties wordt gevoerd, in deze kwestie niet van toepassing is. De aansluitingen in de studentenflats zijn onderdeel van een bedrijfsnetwerk met een eigen policy en verantwoordelijkheid. De betrokken studenten zijn vrij om internet binnen te halen via providers op de markt. Om materiaal uit te wisselen zijn ook andere protocollen beschikbaar die niet automatisch uploaden.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...