Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

UMCG en FrieslandCampina gaan gezond voedsel ontwikkelen voor moeder en kind

15 februari 2012

UMCG/RUG en FrieslandCampina gaan voedselproducten ontwikkelen die het ontstaan van laaggradige ontstekingen in het menselijk lichaam moeten tegengaan. Laaggradige ontstekingen ontstaan door jarenlang verkeerde voeding. De ontstekingen kunnen leiden tot veel chronische aandoeningen en welvaartziekten zoals diabetes, Alzheimer en hart- en vaatziekten.

In het project ‘Zonder (laaggradige) ontstekingen oud en gezond’ wordt gewerkt aan nieuwe voedselproducten die deze ontsteking kunnen tegengaan of zelfs voorkomen. Er wordt speciale voeding ontwikkeld voor zwangere vrouwen, borstvoedende vrouwen en zuigelingen. Er wordt juist voor deze doelgroepen gekozen omdat het ontstaan van laaggradige ontstekingen in een zo vroeg mogelijk stadium moet aangepakt met speciaal voedsel.

Het project moet bovendien een wetenschappelijke onderbouwing leveren voor de gezondheidseffecten van de te ontwikkelen voedselproducten. Met een onderbouwing kan een officiële gezondheidsclaim van de European Food & Safety Association (EFSA) worden verkregen. Dit is belangrijk voor de markt- en economische waarde van de producten.

Door de samenwerking tussen het UMCG en FrieslandCampina worden nieuwe producten ontwikkeld, gezondheidseffecten aangetoond en wordt een gewenste economische spin-off gerealiseerd. FrieslandCampina verwacht extra werkgelegenheid voor 10 tot 15 personen. Voor het UMCG/RUG verbetert de internationale positie in Healthy Ageing.

Het college van Gedeputeerde Staten van Groningen heeft een provinciale bijdrage van 116.245 euro aan het project verleend. De totale projectkosten zijn ruim 1.5 miljoen euro.

 

Bron: Groninger Internet Courant, 15 februari 2012

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:28
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 24 mei 2018

  Familie IC-patiënten tevreden over kwaliteit einde-leven-zorg

  Familieleden van patiënten op de Intensive Care vinden de kwaliteit van de zorg die daar geboden wordt, goed. Ze zijn in het bijzonder tevreden over de zorg aan het einde van het leven. Als verbeterpunt geven families aan dat ze meer betrokken hadden...

 • 24 mei 2018

  Deel antipestprogramma’s effectief

  Iedereen is ervan doordrongen dat pesten onwenselijk is. De consequenties voor kinderen die op school gepest worden, zijn bijzonder negatief: van slechte schoolprestaties tot psychische klachten als depressiviteit, klachten die kunnen aanhouden tot...

 • 23 mei 2018

  Nederlandse vraag naar gas zal flink stijgen door elektrificatie van huizen en transport

  Overstappen op elektrisch verwarmde huizen en transport via elektrisch aangedreven vervoermiddelen zijn twee belangrijke maatregelen om de CO2-uitstoot in Nederland terug te dringen en ons land minder afhankelijk te maken van fossiele energie zoals...