Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Sigma receptor ligands: novel applications in cancer imaging and treatment

29 februari 2012

Promotie: mw. A.A. Rybczynska, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Sigma receptor ligands: novel applications in cancer imaging and treatment

Promotor(s): prof.dr. R.A.J.O. Dierckx, prof.dr. P.H. Elsinga

Faculteit: Medische Wetenschappen

Sigmareceptor als aangrijpingspunt voor diagnose en behandeling van kanker onderzocht

De sigmareceptor komt verhoogd tot expressie op kankercellen en vormt daarmee een aangrijpingspunt om kankercellen van gezonde cellen te kunnen onderscheiden. Promovenda Anna Rybczynska onderzocht op welke manier binding van zogenaamde liganden aan de sigmareceptor kan bijdragen aan de diagnostiek en behandeling van kanker. Daarbij maakte ze gebruik van radioactief gelabelde sigmaliganden. Zij onderzocht of deze liganden gebruikt kunnen worden voor de opsporing van tumoren in de hypofyse, dichtbij de hersenen. De radioactieve sigmaliganden werden aanzienlijk meer opgenomen in tumoren van de hypofyse dan in gezond hypofyseweefsel. Dit kon met behulp van positron emissie tomografie (PET) goed in beeld worden gebracht.

Vervolgens onderzocht Rybczynska of sigmaliganden mogelijk gebruikt kunnen worden als nieuwe geneesmiddelen tegen kanker. Zij vond dat een bijna volledige bezetting van de sigmareceptoren noodzakelijk was voor een gewenst behandeleffect. Met behulp van de toediening van radioactief gelabelde sigmaliganden, en vervolgens het maken van een PET scan, kan mogelijk worden bepaald welke patiënten met een dergelijke behandeling gebaat zouden kunnen zijn. Al met al concludeert Rybczynska dat sigmaliganden interessante moleculen zijn die kunnen worden gebruikt bij het ontwikkelen van technieken om tumoren op te sporen en te behandelen.

Anna Rybczynska (Polen, 1982) studeerde medische biotechnologie aan de Universiteit van Wroclaw. Zij voerde haar onderzoek uit bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming van het UMCG. Na haar promotie blijft Rybczynska als onderzoeker bij deze afdeling werken. Haar onderzoek zal zij grotendeels uitvoeren in Würzburg, Duitsland.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.