Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Frustrated magnets: non-collinear spin textures, excitations and dynamics

13 februari 2012

Promotie: dhr. S. Artyukhin, 12.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Frustrated magnets: non-collinear spin textures, excitations and dynamics

Promotor(s): prof.dr. M. Mostovoy, prof.dr. J. Knoester

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Schrijven op harde schijf verbeterd

Moderne datacentra gebruiken magnetische harde schijven om gegevens op te slaan. De technologie voor het uitlezen van de opgeslagen magnetische informatie verbeterde aanzienlijk na de ontdekking van giant magnetoresistance, waarvoor in 2007 de Nobelprijs is toegekend. Het proefschrift van Sergey Artyukhin gaat over het schrijven van informatie. Dat wordt nog altijd gedaan met behulp van stromen door kleine elektromagneten waardoor er veel hitte ontstaat in de harde schijf. Dit vergroot de energieconsumptie en belemmert een verdere vergroting van de informatiedichtheid.

Dit warmteprobleem kan eventueel opgelost worden door gebruik te maken van multiferroïsche materialen. Recentelijk hebben Tokunage et al. (Nature Materials, 2009) laten zien dat het mogelijk is de magnetisatie in het multiferroïsche materiaal GdFeO3 te veranderen door middel van een elektrisch veld. Hierbij zijn dus geen directe stromen nodig. De veranderingen in de magnetisatie zijn echter klein.

Het onderzoek van Artyukhin suggereert dat deze veranderingen klein zijn door de interactie tussen de Fe en Gd spins, wat ervoor zorgt dat de ferro-elektrische en ferromagnetische domeinwanden zich samen voortbewegen. Verder laat hij zien dat de interactie tussen de spins van zeldzame aardmetalen en Fe een zeldzame magnetische toestand kan stabiliseren die recentelijk is ontdekt in TbFeO3.

Ook legt hij uit waarom ferro-elektrische en ferromagnetische domeinwanden gekoppeld zijn in het multiferroïsche zeshoekige YMnO3. Dit is een oneigenlijk ferro-elektrisch materiaal, waarbij de polarisatie wordt veroorzaakt door een structuurovergang-trimerisatie.

De Landau-theorie voor dit materiaal wordt in het proefschrift geformuleerd. Die geeft een verklaring voor het experimenteel gevonden aan elkaar plakken van ferro-elektrische en antiferromagnetische domeinwanden en het bestaan van zeshoekige ferro-elektrische wervelstructuren.

In een ander hoofdstuk wordt de bijzondere ferromagnetische, niet geleidende toestand in met Fe gedoteerd FeTiO3 bestudeerd. Daarnaast is een reeds lang bestaande controverse tussen de resultaten van optische absorptie-experimenten en de resultaten van cyclotronresonantie-experimenten voor het materiaal Cu2O opgelost.

Sergey Artyukhin (Rusland, 1984) studeerde wis- en natuurkunde aan het Moscow Institute of Physics and Technology. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Zernike Institute for Advanced Materials van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...