Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Metastates, non-Gibbsianness and phase transitions: a stroll through statistical mechanics

10 februari 2012

Promotie: dhr. G. Iacobelli, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Metastates, non-Gibbsianness and phase transitions: a stroll through statistical mechanics

Promotor(s): prof.dr. A.C.D. van Enter, prof.dr. C. Külske

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Verkenning van de statische mechanica

In het proefschrift van Giulio Iacobelli worden drie onderwerpen uit de statistische mechanica behandeld. Het concept van een Gibbs-maat is hier fundamenteel.

Een groot voordeel van de Gibbsiaanse beschrijving van een oneindig systeem, is de mogelijkheid dat er meerdere Gibbs-kansmaten bestaan met dezelfde groep voorwaardelijke kansen. Dit beschrijft het natuurkundige verschijnsel van een faseovergang.

Een volgend belangrijk kenmerk van de Gibbsiaanse beschrijving is de continuïteit van de voorwaardelijke kansverdelingen als functie van de randvoorwaarden. Deze continuïteit is gerelateerd aan het natuurkundig concept van lokaliteit. Iacobelli geeft in zijn proefschrift een voorbeeld van de wijze waarop de genoemde continuïteit verloren kan gaan als het systeem wordt onderworpen aan een bepaalde toevalsdynamica. Verder bestudeert hij de faseovergang voor het Potts-model met onzichtbare kleuren op Z2. Hij bewijst dat er bij dit model een eerste orde-faseovergang optreedt als het aantal onzichtbare kleuren groot genoeg is. Ook analyseert hij wanordelijke meanfield-modellen waar zowel spinvariabelen als `wanorde'-variabelen een groot maar eindig aantal waarden kunnen aannemen. Hij geeft een constructie van de `metastate' en berekent de gewichten van de kansen waarmee de verschillende mogelijke limiettoestanden kunnen voorkomen.

Giulio Iacobelli (Italië, 1982) studeerde technische wetenschappen aan de universiteit van Rome. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling wiskunde van het Johann Bernoulli Instituut van de RUG en werd gefinancierd door NWO.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...