Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Molecular unraveling of interspecies crosstalk

01 februari 2012

Promotie: mw. L.M. Jarosz, 14.30 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Molecular unraveling of interspecies crosstalk

Promotor(s): prof.dr. H.C. van der Mei

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nader inzicht in communicatie tussen schimmel en bacteriën

Waar bacteriën en schimmels samenkomen, doen zich vaak infecties voor. Vooral de mond is een kwetsbaar gebied (spruw, mondinfecties bij AIDS-patiënten), maar ook vaginale infecties kunnen veroorzaakt worden door een samenspel van bacteriën en schimmels. De oorzaken hiervan waren tot voor kort onbekend. Recent onderzoek heeft laten zien dat bacteriën niet alleen met elkaar, maar ook met hoger ontwikkelde levensvormen, zoals schimmels, kunnen communiceren. Bacteriën blijken moleculen af te scheiden, waarmee ze boodschappen kunnen overbrengen aan hun omgeving.

Promovenda Lucja Jarosz bracht de communicatie tussen verschillende bacteriën en de schimmelCandida albicansin kaart. Hiertoe maakte ze de boodschappermoleculen na die bacteriën afscheiden en analyseerde ze hoeCandida albicanshierop reageert. Het onderzoek bevestigt eerdere observaties over de communicatie tussen schimmels en bacteriën en werpt nieuw licht op deze materie. Mogelijk kunnen er nieuwe vormen van therapie worden ontwikkeld die ingrijpen op de communicatie tussen schimmels en bacteriën, stelt Jarosz. Voor het zover is, moet er echter nog veel nader onderzoek worden verricht.

Lucja Jarosz (Polen, 1983) studeerde microbiologie te Wroclaw. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Biomaterialen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in nauwe samenwerking met de afdeling Scheikunde van Ben Gurion University, Israël. Het onderzoek werd gefinancierd door het Human Frontier Science Program en het W.J. Kolff Instituut.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.