Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Molecular unraveling of interspecies crosstalk

01 februari 2012

Promotie: mw. L.M. Jarosz, 14.30 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Molecular unraveling of interspecies crosstalk

Promotor(s): prof.dr. H.C. van der Mei

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nader inzicht in communicatie tussen schimmel en bacteriën

Waar bacteriën en schimmels samenkomen, doen zich vaak infecties voor. Vooral de mond is een kwetsbaar gebied (spruw, mondinfecties bij AIDS-patiënten), maar ook vaginale infecties kunnen veroorzaakt worden door een samenspel van bacteriën en schimmels. De oorzaken hiervan waren tot voor kort onbekend. Recent onderzoek heeft laten zien dat bacteriën niet alleen met elkaar, maar ook met hoger ontwikkelde levensvormen, zoals schimmels, kunnen communiceren. Bacteriën blijken moleculen af te scheiden, waarmee ze boodschappen kunnen overbrengen aan hun omgeving.

Promovenda Lucja Jarosz bracht de communicatie tussen verschillende bacteriën en de schimmelCandida albicansin kaart. Hiertoe maakte ze de boodschappermoleculen na die bacteriën afscheiden en analyseerde ze hoeCandida albicanshierop reageert. Het onderzoek bevestigt eerdere observaties over de communicatie tussen schimmels en bacteriën en werpt nieuw licht op deze materie. Mogelijk kunnen er nieuwe vormen van therapie worden ontwikkeld die ingrijpen op de communicatie tussen schimmels en bacteriën, stelt Jarosz. Voor het zover is, moet er echter nog veel nader onderzoek worden verricht.

Lucja Jarosz (Polen, 1983) studeerde microbiologie te Wroclaw. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Biomaterialen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in nauwe samenwerking met de afdeling Scheikunde van Ben Gurion University, Israël. Het onderzoek werd gefinancierd door het Human Frontier Science Program en het W.J. Kolff Instituut.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 24 mei 2018

  Familie IC-patiënten tevreden over kwaliteit einde-leven-zorg

  Familieleden van patiënten op de Intensive Care vinden de kwaliteit van de zorg die daar geboden wordt, goed. Ze zijn in het bijzonder tevreden over de zorg aan het einde van het leven. Als verbeterpunt geven families aan dat ze meer betrokken hadden...

 • 24 mei 2018

  Deel antipestprogramma’s effectief

  Iedereen is ervan doordrongen dat pesten onwenselijk is. De consequenties voor kinderen die op school gepest worden, zijn bijzonder negatief: van slechte schoolprestaties tot psychische klachten als depressiviteit, klachten die kunnen aanhouden tot...

 • 23 mei 2018

  Nederlandse vraag naar gas zal flink stijgen door elektrificatie van huizen en transport

  Overstappen op elektrisch verwarmde huizen en transport via elektrisch aangedreven vervoermiddelen zijn twee belangrijke maatregelen om de CO2-uitstoot in Nederland terug te dringen en ons land minder afhankelijk te maken van fossiele energie zoals...