Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Molecular unraveling of interspecies crosstalk

01 februari 2012

Promotie: mw. L.M. Jarosz, 14.30 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Molecular unraveling of interspecies crosstalk

Promotor(s): prof.dr. H.C. van der Mei

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nader inzicht in communicatie tussen schimmel en bacteriën

Waar bacteriën en schimmels samenkomen, doen zich vaak infecties voor. Vooral de mond is een kwetsbaar gebied (spruw, mondinfecties bij AIDS-patiënten), maar ook vaginale infecties kunnen veroorzaakt worden door een samenspel van bacteriën en schimmels. De oorzaken hiervan waren tot voor kort onbekend. Recent onderzoek heeft laten zien dat bacteriën niet alleen met elkaar, maar ook met hoger ontwikkelde levensvormen, zoals schimmels, kunnen communiceren. Bacteriën blijken moleculen af te scheiden, waarmee ze boodschappen kunnen overbrengen aan hun omgeving.

Promovenda Lucja Jarosz bracht de communicatie tussen verschillende bacteriën en de schimmelCandida albicansin kaart. Hiertoe maakte ze de boodschappermoleculen na die bacteriën afscheiden en analyseerde ze hoeCandida albicanshierop reageert. Het onderzoek bevestigt eerdere observaties over de communicatie tussen schimmels en bacteriën en werpt nieuw licht op deze materie. Mogelijk kunnen er nieuwe vormen van therapie worden ontwikkeld die ingrijpen op de communicatie tussen schimmels en bacteriën, stelt Jarosz. Voor het zover is, moet er echter nog veel nader onderzoek worden verricht.

Lucja Jarosz (Polen, 1983) studeerde microbiologie te Wroclaw. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Biomaterialen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in nauwe samenwerking met de afdeling Scheikunde van Ben Gurion University, Israël. Het onderzoek werd gefinancierd door het Human Frontier Science Program en het W.J. Kolff Instituut.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...

 • 09 augustus 2018

  Ben Feringa vanavond in boekenprogramma op NPO 1

  Ben Feringa vanavond in boekenprogramma op NPO 1

 • 27 juli 2018

  Duizenden studenten starten hun studietijd met 'Meatless Monday'

  Op 13 augustus gaat de 50e KEI-week van start en al op de eerste dag worden deelnemende studenten gestimuleerd om geen vlees te eten: de Meatless Monday. Alle KEI-groepjes kunnen in de filialen van Albert Heijn in Groningen speciaal samengestelde vegetarische...