Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Universiteit op zoek naar beste profielwerkstuk

21 februari 2012

De Rijksuniversiteit Groningen is op zoek naar het beste profielwerkstuk van scholieren uit havo 5 en vwo 6, en roept docenten en scholieren op om voor 1 maart 2012 hun werkstukken in te sturen.

Vorig jaar ontving de RUG 145 inzendingen en vormde de wedstrijd in Groningen de doorbraak van enkele jonge en talentvolle onderzoekers. Zo konden Renno Hokwerda uit Groningen en Aron Brouwer en Marthijn Wouters uit Alkmaar in 2011 gratis studeren, omdat zij na hun succes bij de RUG-profielwerkstukprijzen ook aan de haal gingen met de KNAW Onderwijsprijs. Dit jaar maken scholieren opnieuw kans op dergelijke prijzen.

Het Alfa-, Bèta- en Gammasteunpunt van de Rijksuniversiteit Groningen reikt de prijzen voor de zevende keer uit. Elk van de steunpunten kent drie prijzen toe voor de beste profielwerkstukken op de verschillende wetenschapsgebieden. Tijdens een feestelijke uitreiking op 5 april zullen de scholieren hun onderzoek presenteren op een drukbezochte markt en worden de winnaars bekend gemaakt. Alle genomineerde leerlingen ontvangen een uitgebreid juryrapport en maken bovendien kans op de publieksprijs.

Kwaliteit en enthousiasme zichtbaar op YouTube

Vorig jaar varieerden de ingezonden werkstukken van een onderzoek naar een nieuwe manier om duurzame energie op te wekken tot een verkenning van de redenen waarom er zo weinig vrouwelijke hoogleraren zijn. Dat er aan kwaliteit en originaliteit geen gebrek is, blijkt ook uit de filmpjes die de inzenders maakten over hun profielwerkstuk. Deze inspirerende filmpjes zijn te vinden op het YouTube-kanaal ‘ScholierenRUG’. Een indrukwekkend voorbeeld is de trailer die Tobias Schepers maakte van zijn documentaire over de Frans-Zweedse betrekkingen in de 18e eeuw. Geheel in het Frans presenteert hij de kijker zijn zoektocht in het historische Stockholm en Parijs. De Rijksuniversiteit Groningen rekent ook dit jaar op verrassende en inspirerende filmpjes van de deelnemers.

Profielwerkstukken

Scholieren maken in het eindexamenjaar van havo en vwo een profielwerkstuk. Daarvoor moeten ze zelf een onderwerp kiezen waarin ze zich verdiepen. Uit de inzendingen kiest een deskundige jury de beste inzendingen, gebaseerd op creativiteit, originaliteit en diepgang.

Bij de steunpunten van de RUG komen elk jaar honderden vragen binnen over het maken van een profielwerkstuk. De drie steunpunten helpen de scholieren bij het zoeken van bronnen, het uitvoeren van experimenten, of brengen ze in contact met specialisten van de universiteit.

Zie ook: http://www.rug.nl/scholieren/profielwerkstukken/wineenprijs/index
Zie ook: http://www.youtube.com/user/ScholierenRUG

Meer informatie: Saskia Visser

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:50

Meer nieuws

 • 22 juli 2020

  Voorzichtigheid in Noord-Nederland in afwachting van tweede golf

  Ondanks het gemis van vrijheid, gezelligheid en spontaniteit, zijn inwoners in Noord-Nederland deze zomer voorzichtig bij het maken van hun vakantieplannen. Slechts 14% van de Noord-Nederlanders gaat deze zomer op vakantie in het buitenland,...

 • 10 juli 2020

  ENLIGHT recognized as a European University

  The ENLIGHT consortium of nine European universities, including the University of Groningen, was selected within the framework of the second call for ‘European Universities’, the European Commission's pilot program for new multilateral networks....

 • 08 juli 2020

  Piekopvang in Groningen voorbereid voor internationale studenten

  Aan het einde van de zomer komen er naast veel Nederlandse studenten ook internationale studenten naar Groningen om voor kortere of langere tijd te studeren aan de Hanzehogeschool Groningen (HG) of de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Vanwege de...