Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics, Prof. Bas Edixhoven

24 januari 2012

Join us for coffee and tea at 15.45 p.m.

Date: Tuesday, January 24th 2012

Speaker: Prof. Bas Edixhoven
               University Leiden

Room: 5161.0267 (Bernoulliborg),

Time:  16.15

Title:Fast computation of the number of vectors of given length in a lattice.


Abstract:

The question is how one can compute the number of ways in which an integer m can be written as a sum of n squares of integers, fast. I will explain how recent progress in computation of 2-dimensional Galois representations make it possible to compute this number, for n even and m given with its factorisation in prime numbers, in time at most a power of n.log(m) (assuming the Riemann hypothesis for number fields). This is an application of a generalisation by Peter Bruin of joint work of the speaker with Jean-Marc Couveignes, Robin de Jong and Franz Merkl.

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and

Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl)

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:29

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...