Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics, Prof. Bas Edixhoven

24 januari 2012

Join us for coffee and tea at 15.45 p.m.

Date: Tuesday, January 24th 2012

Speaker: Prof. Bas Edixhoven
               University Leiden

Room: 5161.0267 (Bernoulliborg),

Time:  16.15

Title:Fast computation of the number of vectors of given length in a lattice.


Abstract:

The question is how one can compute the number of ways in which an integer m can be written as a sum of n squares of integers, fast. I will explain how recent progress in computation of 2-dimensional Galois representations make it possible to compute this number, for n even and m given with its factorisation in prime numbers, in time at most a power of n.log(m) (assuming the Riemann hypothesis for number fields). This is an application of a generalisation by Peter Bruin of joint work of the speaker with Jean-Marc Couveignes, Robin de Jong and Franz Merkl.

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and

Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl)

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:29

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 20 februari 2018

  Zelforganisatie onderwaterplanten houdt rivieren gezond

  Onderwaterplanten spelen een essentiële rol om rivieren en waterlopen gezond te houden. Biologe Loreta Cornacchia van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ondervond dat de waterplant sterrenkroos een regelmatig verspreid 'klonterig'...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...