Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prestigieuze Vici-beurzen voor drie Groningse toponderzoekers

31 januari 2012

Drie Groningse toponderzoekers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen. Zij ontvangen een Vici uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland.


Het apathische brein
Prof. dr. A. (André) Aleman (m) RUG / UMCG
Apathie of het gebrek aan initiatief of interesse om werk, hobby’s of andere activiteiten te ondernemen, is een belangrijk symptoom van schizofrenie. In dit project wordt onderzocht welke hersencircuits verstoord zijn bij apathie en of magnetische hersenstimulatie apathie kan verhelpen.


Bestaat depressie wel?
Prof. dr. P. (Peter) de Jonge (m) RUG - Psychiatrie
Depressie wordt de ziekte met de grootste ziektelast. Maar bestaat depressie wel? Of is het slechts een door psychiaters bedachte combinatie van symptomen? De onderzoekers gaan dit na op basis van de samenhang tussen stemmingsgerelateerde klachten in de bevolking.


Hoe bacteriën vitamines binnenkrijgen
Dr. D.J. (Dirk) Slotboom (m) RUG - Biochemie
Veel bacteriën hebben net als mensen vitamines nodig in hun dieet. Een interdisciplinair team van biologen, scheikundigen en natuurkundigen gaat proberen om te begrijpen hoe vitamineopname in (ziekteverwekkende) bacteriën werkt op moleculair niveau. Dit onderzoek kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:28
printView this page in: English

Meer nieuws