Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Kindercardioloog krijgt onderzoeksbeurs Hartstichting

03 januari 2012

Kindercardiologisch onderzoeker Michael Dickinson van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat onderzoek doen naar de oorzaak van verhoogde bloeddruk in de longen bij kinderen met een aangeboren hartafwijking. Hij heeft hiervoor een beurs van €150.000 ontvangen van de Nederlandse Hartstichting. Met deze beurs wil de Nederlandse Hartstichting talentvolle cardiovasculaire onderzoekers op het gebied van hart- en vaatziekten bij kinderen ondersteunen.

Verhoogde bloeddruk in de longen (pulmonale hypertensie) is een dodelijke aandoening die veel voorkomt bij patiënten met een aangeboren hartafwijking. Het dichtgroeien van de longbloedvaten vormt de basis van de ziekte. Hierdoor raakt het hart overbelast en komt de patiënt uiteindelijk te overlijden. Hoewel bekend is dat het dichtgroeien van de longbloedvaten aangezet kan worden door bloedstroomverhoging in de longen als gevolg van een aangeboren hartafwijking, is niet bekend hoe dit precies ontstaat.

Drs. Michael Dickinson doet in het centrum voor aangeboren hartafwijkingen van het UMCG onderzoek naar het dichtgroeien van de longbloedvaten. Recent hebben onderzoekers uit dit centrum een eiwit (Egr-1) gevonden dat, bij bloedstroomverhoging in de longen, verhoogd aanwezig is in de longbloedvaten. Dit eiwit zet andere eiwitten in de vaatwand aan tot actie.

Dickinson onderzoekt nu in een pulmonale hypertensie model of door remming van dit eiwit het dichtgroeien van de longbloedvaten voorkomen kan worden. Verder onderzoekt hij in longweefsel van patiënten met pulmonale hypertensie (met en zonder aangeboren hartafwijking) of en wanneer het eiwit Egr-1 tot actie komt. Als Egr-1 echt de aanjager is van het dichtgroeien van de longbloedvaten bij pulmonale hypertensie, dan kan het een nieuw aangrijpingspunt zijn voor een therapie voor deze tot nu toe dodelijke ziekte.

Het UMCG heeft een centrum voor aangeboren hartafwijkingen dat patiënten van jong tot oud alle vormen van hartzorg kan bieden. Het centrum beschikt over specifieke expertise voor het uitvoeren van bijzondere interventies bij aangeboren hartafwijkingen, zoals katheterinterventies, (open) hartchirurgie, harttransplantaties, longtransplantaties en gecombineerde hartlongtransplantaties. Daarnaast is het UMCG het landelijk expertisecentrum voor verhoogde bloeddruk in de longen bij kinderen.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting UMCG, bereikbaar via (050) 361 22 00.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:29

Meer nieuws

 • 13 augustus 2019

  Eat, sleep, recycle

  De 51e editie van de KEI-week staat in het teken van duurzaamheid. De afgelopen jaren zijn steeds meer duurzame initiatieven gestart en bestaande projecten verbeterd. Stichting KEI wil studenten inspireren en haar maatschappelijke verantwoordelijkheid...

 • 12 augustus 2019

  Geen verband tussen koude winters en Arctische klimaatverandering

  Recente studies naar de relatie tussen de afname van zee-ijs op de Noordpool en ijskoude winters op gematigde breedtes, zoals de Polar Vortex koudegolven in Noord-Amerika, lijken te suggereren dat er een verband is tussen koude winters en Arctische...

 • 30 juli 2019

  De Universiteit van Noorderzon

  Op donderdag 15 augustus a.s. barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen een stuk slimmer thuis van de festiviteiten dankzij de Universiteit van Noorderzon. De RUG, dé universiteit...