Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Modulation of endogenous H2S production. Its role in hibernation and pharmacological cell protection

30 januari 2012

Promotie: mw. F. Talaei, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Modulation of endogenous H2S production. Its role in hibernation and pharmacological cell protection

Promotor(s): prof.dr. R.H. Henning, prof.dr. M. Schmidt

Faculteit: Medische Wetenschappen

Mechanisme ter bescherming van cellen tijdens winterslaap verder ontrafeld

Winterslapers, zoals de hamster, beschikken over mechanismen om hun cellen te beschermen tegen afkoeling en opwarming. Promovenda Fatemeh Talaei bestudeerde een van de mechanismen die bescherming biedt tegen opwarmschade. Deze kennis kan mogelijk worden gebruikt in de kliniek, bijvoorbeeld bij operaties, het bewaren van organen voor transplantatie, en onderkoeling. Ook lijkt het bij te dragen aan het tegengaan van versnelde veroudering bij patiënten.

Het mechanisme dat Talaei onderzocht berust op uitscheiding en heropname van serotonine, dat zorgt voor activatie van het enzym cystathionine beta synthase (CBS) waardoor de productie van H2S (waterstofsulfide) in de cel toeneemt. Verhoging van de CBS activiteit door farmacologisch actieve stoffen, of het inbrengen van geschikte genen uit de serotonine synthese route, beschermt cellen en weefsels tegen schade door koeling.

Het CBS/H2S mechanisme wordt door natuurlijke winterslapers gebruikt. Tijdens de koude fase van de winterslaap is er meer CBS en verhoogde productie van H2S. In de hamsterlong leidt dit tot een substantiële verandering van structuur (‘remodeling’) door toename van de extracellulaire matrix. Bij opwarming van het dier normaliseert de CBS zeer snel en verdwijnt de remodeling. Mogelijk heeft de activering van CBS nog meer gunstige effecten tijdens winterslaap, zoals bescherming tegen opwarmschade en onderdrukking van de immuunrespons.

Fatemeh Talaei (Iran, 1982) studeerde farmacie aan de Tehran University in Iran. Zij voerde haar promotieonderzoek uit bij de Afdeling Klinische Farmacologie van het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.