Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Return to work after hand injury

16 januari 2012

Promotie: mw. L. Opsteegh, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Return to work after hand injury

Promotor(s): prof.dr. C.K. van der Sluis, prof.dr. K. Postema, prof.dr. J.W. Groothoff

Faculteit: Medische Wetenschappen

Na handletsel: ook psychosociale en werkgerelateerde factoren bepalen herstel

Handletsels zijn een belangrijke oorzaak voor werkverzuim in Nederland. Niet alleen treden de meeste handletsels op in het werkende deel van de bevolking; ook kan een op het oog klein letsel langdurige gevolgen hebben. Meer dan de helft van de handletselpatiënten doet langer dan tien weken over zijn werkhervatting, zo laat onderzoek van promovenda Lonneke Opsteegh zien.

Niet alleen pijn, maar ook symptomen van posttraumatische stress, de plaats waar het letsel ontstaat en het uiterlijk van de hand bepalen de tijd die nodig is voor herstel, zo stelt Opsteegh vast. Verder laat haar onderzoek zien dat een gebruikelijke richtlijn – de Dictionary of Occupational Titles – de arbeidsbelasting van armen en handen niet adequaat beoordeelt. Werkplekonderzoek en belastbaarheidsonderzoek blijven nodig om de belastbaarheid van de patiënt in te schatten.

Een goede interventie voor handletselpatiënten moet niet alleen aandacht schenken aan fysieke aspecten van handletsel, maar ook aan psychosociale en werkgerelateerde factoren, zo stelt Opsteegh vast. Zij ontwikkelde een groepsinterventie gericht op werkhervatting van handletselpatiënten die aan deze eisen voldoet en testte deze in een pilotstudie. Omdat de onderzoeksgroep klein was, konden geen statistisch verantwoorde conclusies worden getrokken. Echter, de nieuwe interventie lijkt kostenbesparend te zijn ten opzichte van gebruikelijke interventies, en klinisch betere resultaten op te leveren. Verder onderzoek naar de effectiviteit van de nieuwe interventie is gewenst.

Lonneke Opsteegh (Nijmegen, 1983) studeerde bewegingswetenschappen en psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool SHARE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door Stichting Beatrixoord Noord-Nederland en de Jan Kornelis de Cock Stichting. Opsteegh werkt inmiddels bij UCPG te Groningen als onderzoeker/ontwikkelaar.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 23 februari 2018

  Kinderen met astma blijken aangepast dna te hebben

  Kinderen met astma blijken epigenetische, chemische veranderingen van hun dna te hebben. Op hun dna zijn nu 14 plekken vastgesteld, die samenhangen met astma. Het bijzondere is dat deze 14 plekken in de eerste 4 jaar van hun leven zijn veranderd. Deze...

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...