Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Urinary markers of glomerular and tubular damage in chronic kidney disease

18 januari 2012

Promotie: dhr. F.L. Nauta, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Urinary markers of glomerular and tubular damage in chronic kidney disease

Promotor(s): prof.dr. P.E. de Jong

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nieuwe markers hoopgevend in de strijd tegen nierschade

Nieuwe markers – stoffen die in de urine kunnen worden aangetroffen – lijken aanvullende mogelijkheden te bieden in de zorg voor patiënten met een verstoorde nierfunctie. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Ferdau Nauta.

Steeds meer mensen kampen met een verstoorde nierfunctie. Door een verstoorde nierfunctie neemt het risico op hart- en vaatziektes, ernstig nierfalen en overlijden toe. Het is daarom van belang nierschade in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Screening op eiwitverlies in de urine is hiervoor een belangrijke methode die goede resultaten biedt. Nieuwe markers bieden aanvullende mogelijkheden, zo blijkt.

Nauta laat zien dat nieuwe markers als KIM-1, NGAL en H-FABP al verhoogd zijn voordat andere tekenen van nierschade aanwezig zijn. Ze kunnen dus helpen nierschade nog vroeger op te sporen. Ook kunnen de markers gebruikt worden om het verloop van nierschade te voorspellen en kunnen ze helpen de kans op problemen na een transplantatie beter in te schatten. Verder blijkt dat de nieuwe markers gebruikt kunnen worden om nierbeschermende medicijnen optimaal te doseren. Nauta spreekt van veelbelovende ontwikkelingen. Maar voordat de nieuwe markers in de kliniek kunnen worden gebruikt, is nog wel uitgebreid nader onderzoek nodig.

Ferdau Nauta (Heerenveen, 1981) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek aan de afdeling Nefrologie en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek maakt deel uit van PREVEND, een bevolkingsonderzoek in Groningen naar eiwit in de urine. Nauta is in opleiding tot internist in het Martini Ziekenhuis te Groningen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga

  Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...