Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Universiteiten zetten in op intensiever onderwijs

09 december 2011

De universiteiten gaan het onderwijs intensiveren met als doel studenten te stimuleren om méér tijd en aandacht aan hun studie te besteden. Uitbreiding van het aantal contacturen in het eerste bachelorjaar moet leiden tot meer studiesucces.

Het aantal contacturen op universiteiten neemt de laatste jaren al toe. Dat blijkt uit een onderzoek van de onderwijsinspectie dat vrijdag 9 december 2011 aan de Tweede Kamer is aangeboden. Daarin staat dat het aandeel universitaire opleidingen dat in het eerste jaar per week minder dan tien contacturen aanbiedt, in vijf jaar is afgenomen van 36 naar 29 procent.

Hoewel de situatie is verbeterd, zijn de universiteiten nog niet tevreden. ‘Om het studiesucces te verbeteren, het rendement te verhogen en de uitval te verminderen, is een meer ambitieuze studiecultuur noodzakelijk’, reageert Sijbolt Noorda, bestuursvoorzitter van de vereniging van universiteiten VSNU.

De universiteiten spreken met staatssecretaris Zijlstra af dat het aantal contact uren in het eerste jaar in 2015 minimaal 12 uur per week zal zijn. ’Dat vormt een belangrijke stimulans voor studenten,’ stelt Noorda. De contacturen moeten gericht zijn op het uitlokken van meer zelfstudie. Het getal van 12 uur wordt daarbij gezien als optimaal. Bij nog meer contacturen zouden studenten juist minder tijd aan zelfstudie gaan besteden.

Naast een verhoging van het aantal contacturen, kunnen universiteiten ook andere mogelijkheden aanwenden om studenten intensiever te laten studeren. Het gaat dan om zaken als bindend studieadvies, verschillende toetsvormen en studiebegeleiding. Daarnaast zijn de universiteiten met Zijlstra overeengekomen dat ze ook andere mogelijkheden kunnen inzetten voor het stimuleren van studenten, mits de resultaten daarvan aantoonbaar gelijk zijn.

Zie ook: VSNU

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:30

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...